eur:
394.26
usd:
360.58
bux:
72352.07
2024. augusztus 12. hétfő Klára
zaporizzsjai atomerőmű  / Cooling towers of Zaporizhia Nuclear Power Station in Enerhodar, Ukraine
Nyitókép: OlyaSolodenko/Getty Images

Aszódi Attila: csak a nemzetközi szakértők tudják megmondani, mi történt a zaporizzsjai atomerőműben

Masszív fekete füst szállt fel vasárnap az ukrán területen lévő, de orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű egyik hűtőtornyából. A tüzet már eloltották. Aszódi Attila atomenergetikai szakértő az InfoRádió EnergiaVilág című műsorának nyilatkozott az esetről.

Vasárnap délután tűz ütött ki Európa egykor legnagyobb teljesítményű atomerőművének egyik hűtőtornyában. Ott normál esetben nincs olyan, aminek égnie kellene, tehát valamilyen rendkívüli esemény történt. Az Ukrajnában, de orosz felügyelet mellett működő zaporizzsjai atomerőműben felcsapó lángok miatt az oroszok és az ukránok is egymást hibáztatják. Előbbiek állítása szerint ukrán drón csapódott be a toronyba vagy annak környékébe, míg az urkánok szerint az oroszok a hűtőtorony belsejében autógumikat halmoztak fel és ezeket meggyújtották.

Aszódi Attila atomenergetikai szakértő, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Karának dékánja az InfoRádióban elmondta: nem tudni, hogy valójában mi is okozta ezt a tüzet. Az fontos, hogy azóta eloltották a tüzet, illetve hogy az atomerőműben mind a hat blokk hideg leállított állapotban van, vagyis összességében ez az esemény nem befolyásolta a blokkok nukleáris biztonságát.

Véleménye szerint csak akkor lehet majd tisztán látni, ha a telephelyen jelenlévő nemzetközi szakértőket odaengedik a hűtőtoronyba vagy annak környékére. Így kiderülhet, mi égett, vannak-e drónnyomok, vagy esetleg autógumik.

"Nehéz azt a forgatókönyvet felvázolni, ami ide tud vezetni. A hűtőtorony alapvetően egy nagy betonüst, gyakorlatilag egy hatalmas kémény, aminek az aljában a víz befecskendezésére és annak nagy felületen történő szétosztására szolgáló szerkezetek vannak, de ezen kívül más nagy gépészeti berendezés vagy olajat használó berendezés nincsen.

A hűtőtornyoknak ugyanakkor jelenleg nincs feladatuk, hiszen a reaktor most nem üzemel, de a hűtés ilyenkor is biztosított.

"Hideg leállított állapotban a biztonsági hűtővízrendszer látja el a hűtési funkcióját a pihentető medencének, illetve a reaktorban ott lévő üzemanyagnak, és ez a biztonsági hűtővízrendszer külön szórt vizes medencékkel adja le a hülyét a környezetnek. Tehát ezeknek a nagy hűtőtornyoknak, amelyek egyikéből szállt fel ez a füst, nincsen a jelenlegi állapotban funkciója. Hogyha az ukránok követték el ezt az eseménysort, akkor persze lehetett emögött egy olyan szándék, hogy hátráltassák az erőmű későbbi üzembe vételét" – vélekedett Aszódi Attila. Az azonban szinte biztosan állítható az atomenergetikai szakértő szerint, hogy a történtek nem jelentettek veszélyt a nukleáris biztonságra.

A teljes beszélgetést alább meghallgathatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újítások, visszaadott remények, hősök – az olimpiai tudósító búcsúja Párizstól

Újítások, visszaadott remények, hősök – az olimpiai tudósító búcsúja Párizstól

A vasárnap véget ért nyári olimpiáról sok emlékezetes pillanatot őrizhetünk meg. A szervezők kiváló ötletekkel jártak a szurkolók kedvében, akik köszönték szépen, és gyorsan belakták, majd a szívükbe zárták a játékokat. Személyes visszapillantás az elmúlt két és fél hétre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.13. kedd, 18:00
Fábián László
a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 12. 18:29
×
×
×
×