eur:
394.18
usd:
361.11
bux:
72028.77
2024. augusztus 10. szombat Lőrinc
Nyitókép: Pixabay

Arcfelismerő rendszerrel küzdenek a németek a terrorizmus ellen

A törvénymódosításokat még a parlamentnek és a kabinetnek is jóvá kell hagynia.

A német rendőrség használhat arcfelismerő szoftvert a terrorizmus és súlyos bűncselekmények gyanúsítottjainak felkutatására Nancy Faeser belügyminiszter törvényjavaslata szerint - erősítette meg a német belügyminisztérium szóvivője.

A szóvivő elmondása szerint a jogszabálytervezet alapján az engedély kiterjed majd a német Szövetségi Bűnügyi Hivatalra (BKA) és a rendőrségre is. A nyomozók a későbbiekben összehasonlíthatják az Iszlám Állam tagjairól készült internetes videókat a közösségi médiában található képekkel, hogy információkat szerezzenek azok tartózkodási helyéről.

A bűnüldöző hatóságok régóta követelik az ilyen erőforrásokhoz való hozzáférést. Ez új lendületet vett, miután februárban letartóztatták Daniela Klettét, a baloldali Vörös Hadsereg Frakció (RAF) terrorista csoport egykori tagját, aki évekig hamis személyazonosság alatt élt Berlinben.

Letartóztatása előtt egy kanadai újságíró arcfelismerő programot használt, hogy megtalálja Klette állítólagos régi fényképeit az interneten.

A törvénymódosításokat még a parlamentnek és a kabinetnek is jóvá kell hagynia, de lehetővé teszik a nyomozók számára, hogy biometrikus összehasonlításokat végezzenek internetes képadatokkal, valamint a mesterséges intelligencia segítségével automatizált adatfeldolgozást folytassanak.

Azonban a minisztérium szerint a nyilvános helyeken való valós idejű arcfelismerést - például vasútállomásokon végzett videómegfigyelés útján - nem terveznek bevezetni.

Címlapról ajánljuk
Oktatáskutató az iskolai mobiltilalomról: a központi szabályozás rávezetheti a diákokat az önfegyelemre

Oktatáskutató az iskolai mobiltilalomról: a központi szabályozás rávezetheti a diákokat az önfegyelemre

Eddig sem lehetett korlátozás nélkül használni a mobiltelefonokat az osztálytermekben, de egységes szabályozás híján erről sokszor a tanárnak vagy az igazgatónak kellett döntenie. Az MCC Tanuláskutató Intézetének oktatáskutatója az InfoRádióban elmondta: a kormány rendelettervezete – amely szeptembertől léphet érvénybe – mindenhol tiszta vizet önthet a pohárba.

Ezúttal a férfi kajak egyesben állt két magyar a dobogón – szombati eredményeink

A pénteki négyhez szombaton három érmet tettek a magyar kajakosok, ezzel a legeredményesebb nemzet lett a miénk az érmek száma alapján a sportág versenyeiben. Muszukajev Iszmail a bronzéremért birkózhat, ötödik helyen végzett a női vízilabda-válogatott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Tankokkal és vadászbombázókkal lő a betörő ukrán csapatokra Oroszország, ellentámadástól tartanak a másik oldalon – Háborús híreink szombaton

Tankokkal és vadászbombázókkal lő a betörő ukrán csapatokra Oroszország, ellentámadástól tartanak a másik oldalon – Háborús híreink szombaton

Több fronton súlyos harcok zajlanak az Ukrajnából betörő reguláris erők és az orosz védők között a kurszki régióban, az oroszok tanállásokat vettek fel, illetve vadászbombázókról és harci helikopterekről is lövik a betörő ukrán csapatokat – derül ki a szombat reggelig megjelent híradások összességéből. Sőt, az is kiderült egy rövid ukrán videóból, hogy az oroszországi Szudzsa városát teljesen ellenőrzik az ukrán csapatok, így a Gazprom tulajdonában álló fontos gáztranzit állomást is, amelyen keresztül szombaton is zavartalanul áramlik a gáz Ukrajna, és az Európai Unió felé. Egy másik rövid ukrán videóban pedig azt mutatták, hogy kilőttek egy 15 katonai teherautóból álló konvojt, amelyet a kurszki régióban az ukrán előrenyomulás megállítására rendeltek ki. Közben rendkívüli biztonsági és terrorellenes intézkedéseket rendelt el Oroszország a három nyugati határmenti régióban, és a kurszki atomerőmű környékén is kiterjedt katonai cselekmények történhetnek, ukrán oldalon pedig ellentámadástól tartva több tucatnyi embert telepítettek ki. Háborús híreink szombaton az alábbi hírfolyamban olvashatók.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×