eur:
394.31
usd:
361.09
bux:
72028.77
2024. augusztus 9. péntek Emőd
Nyitókép: Pixabay

Fél évszázad óta először többen hagyták el Svédországot, mint ahányan bevándoroltak

A svéd bevándorlásügyi miniszter úgy értékelte a friss adatokat, hogy sikeresek a kormány fenntartható bevándorlás irányába tett erőfeszítései.

A nemzeti statisztikai intézet előzetes adatai szerint 2024 első öt hónapjában a kivándorlás nagyobb volt, mint a skandináv országba történő bevándorlás, ez a tendencia várhatóan a jövőben is folytatódni fog - közölte Maria Malmer Stenergard svéd bevándorlásügyi miniszter.

A bevándorlási kérelmek ezzel párhuzamosan csökkenő tendenciát mutatnak és 1997 óta a legalacsonyabb szintet érték el - tette hozzá.

"A kormány erőfeszítései meghozzák a gyümölcseiket... Ez a fenntartható bevándorlási tendencia lényeges, ha erősíteni akarjuk az integrációt és csökkenteni a kirekesztést"

- hangsúlyozta Stenergard.

A miniszter hozzátette, hogy olyanok körében nőtt a kivándorlás, akik olyan országokban születtek, mint Irak, Szomália és Szíria.

Svédország nagyszámú bevándorlót fogadott be az 1990-es évek óta, elsősorban a konfliktus sújtotta térségekből, egyebek mellett a volt Jugoszláviából, Szíriából, Afganisztánból, Szomáliából, Iránból és Irakból.

A konzervatívok vezéralakja, Ulf Kristersson 2022 októberében került kormányra. A kabinetet kívülről támogatja a jobboldali Svéd Demokraták. A kormányfő ígéretet tett, hogy drasztikusan csökkenti a bevándorlást.

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok a vesztes pólóelődöntő után: arra vártunk, hogy elbizonytalanodnak
a horvátok irányítottak

Nyilatkozatok a vesztes pólóelődöntő után: "arra vártunk, hogy elbizonytalanodnak"

Nem sikerült az olimpiai döntőbe jutás a magyar férfi vízilabda-válogatottnak a párizsi olimpián. A Horvátország elleni összecsapást követően a vesztes csata magyar főszereplői azért értékelték a történteket, elmondták, miért nem sikerült győzni. Varga Zsolt szövetségi kapitánynak fáj, hogy elúszott egy ekkora lehetőség, pedig "működött a stratégia".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×