eur:
396.3
usd:
363.02
bux:
71925.82
2024. augusztus 8. csütörtök László

„Ölj meg egy turistát” - fokozódik a helyzet Spanyolországban

Elszabadultak az indulatok Spanyolországban, a turisták megölésére buzdítják egymást a helyiek.

Elszabadultak az indulatok Spanyolországban, az egyik üdülővárosban turisták megölésére buzdító graffiti jelent meg. A régió vezetője elítélte az akciót és arra biztatta a turistákat, hogy utazzanak a Baleár-szigetek bármelyikére, szerinte ugyanis a feliratok nem képviselik a helyiek többségének érzéseit.

A gyűlöletkeltő graffitik hátterében az áll, hogy a spanyolországi Baleár-szigeteken élők megelégelték a nyaralók miatti túlzsúfoltságot. A túlzott turizmusra adott agresszív válaszra a politikai vezetés is reagált - írja az Index.

A manacori graffiti miatt viszont egyesek inkább lefújták a nyaralásukat, mert úgy érezték, veszélyben lennének a Baleár-szigeteken.

A spanyol üdülőváros, Mallorca egyik épületének falára az „ölj meg egy turistát” feliratot festették fel.

A regionális vezetés elítélte a felirat készítőit, és arra szólította fel az érintett manacori önkormányzatot, hogy ők is tegyenek ugyanígy, valamint takarítsák le a falfestést.

Súlyosbodtak a tiltakozások Menorcán is. Szombaton délelőtt 250-en gyűltek össze a strand közelében lévő nyilvános parkolóban, így a turisták nem tudtak kijutni a strandra, ahol egy törölközőkből álló mozaikot készítettek, „SOS Menorca” felirattal.

A kontinensek közül minden évben Európa vonzza a legtöbb turistát

Az idei szezonban több népszerű európai nagyvárosban is komoly tömegtüntetéseket szerveztek a helyi lakosok a brutális mennyiségű látogató miatt. Velencében, Barcelonában, de egyre gyakrabban szerveznek turizmus elleni tüntetéseket, mint a korábbi években. A portugál fővárosban, Lisszabonban, Prágában, valamint Amszterdamban pedig egyre több a beszámoló a látogatók és a helyiek közötti összetűzésekről.

A növekvő feszültségek okai pedig minden városban hasonlók: az elszálló bérleti díjak, a csillagászati ingatlanárak és az a kérdés, hogy a turistáknak van-e joga használni a közszolgáltatásokat.

A lakások bérleti díjai azért emelkednek, mert a tulajdonosoknak jobban megéri rövid távon kiadni az ingatlanjaikat turistáknak, mint például egy hosszú távra szóló szerződésben alacsonyabb, fix bérleti díjat beszedni a helyi albérlőktől. A pár napra szóló ingatlan-bérbeadások jelensége azért nő, mert a turistavárosok lakástulajdonosai rákaptak az online szálláshelyfoglaló és -megosztó oldalakra, mint például az Airbnb, akik minden eddiginél gördülékenyebbé tették a tulajdonosoknak a lakáskiadást, de a bérleti díjakat is felverték.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: taktikai okból támadhatják az ukránok a Kurszk régiót

Kaiser Ferenc: taktikai okból támadhatják az ukránok a Kurszk régiót

Valószínűleg az lehet a kurszki csapások célja, hogy Oroszország csapatokat vonjon el Kelet-Ukrajnából – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense. Kaiser Ferenc arról is beszélt, hogy fegyverek és hadianyag tekintetében mennyiségbeli fölényben vannak az oroszok, az ukránok azonban ezt ellensúlyozni tudják a Nyugatról érkező modern, minőségi, sokkal megbízhatóbb és pontosabb eszközökkel.

Szépségtapasz: háromgólos győzelem a görögök ellen

A magyar női vízilabda-válogatott 12-9-re legyőzte a görögöket, s ezzel jogot szerzett arra, hogy szombaton az ötödik helyért játsszon, az olaszokkal.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.09. péntek, 18:00
Harangi Szabolcs
geológus, egyetemi tanár, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatója
Szárnyalt Amerika

Szárnyalt Amerika

A hét eleji nagy esésből ugyan kedden és szerdán visszapattantak a tőzsdék, de úgy tűnt, hogy mára elveszett a momentum. Az ázsiai tőzsdék vegyesen teljesítettek ma, míg Európában szinte egész nap rossz volt a hangulat. A fordulat délután érkezett, amikor megérkezett az amerikai munkanélküli segélykérelmek száma, ami a vártnál alacsonyabban alakult, ez pedig megnyugtatta némileg a recesszió miatt aggódó befektetőket - az adat megjelenését követően emelkednek az amerikai tőzsdék, és az európai piacok is elkezdték ledolgozni a mínuszokat. Mindeközben itthon továbbra is pörög a gyorsjelentési szezon, a Magyar Telekom több tekintetben is kellemes meglepetéssel szolgált a negyedéves gyorsjelentésével: a lezárt negyedév számai meghaladták az elemzői várakozásokat, a menedzsment pedig megemelte az idei évre vonatkozó várakozásait, idén már másodszor. Holnap az OTP és a Mol számai érkeznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 8. 21:18
×
×
×
×