eur:
397.93
usd:
364.11
bux:
70326.2
2024. augusztus 6. kedd Berta, Bettina
Ünnepelnek az emberek a bangladesi fővárosban, Dakkában 2024. augusztus 5-én, miután a kormányellenes tüntetők behatoltak a kormányfői hivatalba, és Vazed Haszina miniszterelnök helikopterrel Indiába távozott. A rendőrség korábban közölte: legalább háromszázra emelkedett a kormányellenes diáktüntetéseken kialakult összecsapások halálos áldozatainak száma.
Nyitókép: MTI/EPA/Monirul Alam

Bangladesben az elnök engedett a tüntetők akaratának

Mohamed Sahabuddin Csuppu bangladesi elnök a demonstrálók követelésének megfelelően feloszlatta kedden a parlamentet, egy nappal azután, hogy Vazed Haszina miniszterelnök lemondott, és Indiába távozott.

A tüntetők kedden délelőtt azzal fenyegetőztek, hogy, ha az elnök nem oszlatja fel a törvényhozást kora délutánig, akkor annak súlyos következményei lesznek, saját "szigorú programjukat" fogják végrehajtani.

Közben szabadon engedték házi őrizetéből Haleda Ziát, Banglades első női miniszterelnökét, amit szintén az államfő rendelt el még hétfő este, az átmeneti kormány megalakításáról tartott megbeszélése után.

Vaker-Uz-Zaman, a hadsereg főparancsnoka nemsokkal azután, hogy a lemondott kormányfő elhagyta az országot, "a nemzethez intézett" beszédében bejelentette, hogy az államfő jóváhagyását kéri ideiglenes kormány megalakításához. A tábornok a lakosság türelmét kérte a rend helyreállításáig, és megígérte, hogy vizsgálatot indít a kormányellenes tüntetéseket kiváltó halálos leszámolások ügyében.

Bangladesben a múlt hónapban törtek ki tömeges tiltakozások egy kvótaszabályozás miatt, amely a kormányzati állások 30 százalékát a háborús veteránok rokonai számára tartotta volna fenn.

Eközben a több mint 170 milliós országban csaknem 32 millió fiatalnak nincs munkája vagy szakképzettsége sem, amely több esély adna megélhetésre. A júliusi tömegtüntetések idején mintegy 150-en vesztették életüket, ezrek sérültek meg, és mintegy tízezer embert tartóztattak le. A kormányellenes tüntetések egy időre szüneteltek, miután a kvóták nagy részét a legfelsőbb bíróság eltörölte, de az utóbbi napokban szórványosan újrakezdődtek.

Címlapról ajánljuk
Szerdán startol a Sziget Fesztivál, sok újdonság és változás várja a közönséget

Szerdán startol a Sziget Fesztivál, sok újdonság és változás várja a közönséget

Még az utolsó simítások zajlanak a Sziget Fesztivál helyszínén, a Hajógyári-szigeten, ahová már elkezdtek beköltözni a fesztiválozók – mondta az InfoRádióban a könnyűzenei és kulturális rendezvény főszervezője. Kádár Tamás hozzátette: idén a tavalyinál több bérletet váltottak az érdeklődők, akik között sok magyar van.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.06. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
A háborús veszély mantrázása betehet a magyar gazdaságnak

A háborús veszély mantrázása betehet a magyar gazdaságnak

Már meghallgatható a Portfolio Checklist keddi adása. A mai műsorban egy témánk volt. Már a hétvégi-hétfői globális tőzsdei leolvadás előtt jelentősen csökkent a magyar gazdaság növekedési kilátása, erről tanúskodik az ING Bank elemzése, amelynek keretében a pénzintézet 2,2%-ról 1,5%-ra rontotta le becslését a magyar gazdaság idei potenciális növekedésével kapcsolatban. Erre azt követően került sor, hogy a KSH közzétette a 2024-es második negyedévről szóló jelentését, amely szerint a magyar GDP negyedéves alapon 0,2 százalékkal zsugorodott. Az adásban a rengeteg kockázatot feltáró elemzésről és persze a tegnapi tőzsdei leolvadásról is kérdeztük Virovácz Pétert, a pénzintézet vezető elemzőjét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×