eur:
397.03
usd:
362.28
bux:
70008.9
2024. augusztus 5. hétfő Krisztina
Bamako, Koulikoro, Mali, West Africa, Africa
Nyitókép: Getty Images/John Elk

Hátat fordított egy ország Ukrajnának

Az afrikai Mali kormánya minden kapcsolatot megszakít Kijevvel a múlt heti, orosz zsoldosokat ért támadás miatt.

Az elmúlt hetekben Mali északi részén, a sivatagos Tinzaouaten város közelében véres összecsapások zajlottak tuareg szeparatista és az ország fegyveres ereje között. A harcokban az orosz Wagner csoport zsoldosai is életüket vesztették - írja a BBC híradása nyomán a Portfolio.

Az ukrán katonai hírszerzés szóvivője, Andrij Juszov azt nyilatkozta ennek kapcsán a múlt héten, hogy a lázadók megkapták a támadások végrehajtásához szükséges "információkat". Abdoulaye Maiga ezredes, egy magas rangú mali tisztviselő kijelentette, hogy kormánya megdöbbenéssel fogadta Juszov állításait, úgy fogalmazott:

"Elismerték Ukrajna részvételét a fegyveres terrorista csoportok gyáva, áruló és barbár támadásában."

Mint írják, a mali hadsereg elismerte, hogy a július 25-én kidobban harcokban jelentős veszteségeket szenvedett. A jelentések szerint a zsoldosokat egy völgyben csalták csapdába. Pontos számokat sem Mali hadserege, sem a Wagner csoport nem közölt, de egyes becslések szerint 20 és 80 közé tehető az elesett zsoldosok száma.

Az orosz zsoldoscsapat veszteségei vélhetően a legsúlyosabbak voltak Maliban azóta, hogy két évvel ezelőtt elkezdtek segíteni a katonai kormánynak a felkelők elleni harcban. A Wagner elismerte egyik parancsnoka halálát és egy orosz helikopter lezuhanását is. Állításuk szerint mintegy 1000 harcos támadta meg őket.

Címlapról ajánljuk
Major Veronika: elérzékenyültem az olimpiai dobogón állva, Igaly Diánára gondoltam

Major Veronika: elérzékenyültem az olimpiai dobogón állva, Igaly Diánára gondoltam

A sportpszichológusa és edzője, Győrik Csaba szakmai észrevételei nagy segítséget jelentettek az olimpiai bronzérmes felkészülésében. Major Veronika az InfoRádióban elmondta: jól jött neki a kisebb pihenő a légpisztoly döntője után, mert így össze tudta szedni a gondolatait, és újult erővel vágott neki a pisztolyosok versenyének.

Magyar tűzoltók küzdenek a lángokkal, egy teljes falut próbálnak megmenteni

Észak-Macedóniába a múlt héten 46 emberből és 13 járműből álló magyar tűzoltócsapat érkezett, amely a külföldi kontingensből az egyetlen szárazföldi egység – mondta az InfoRádióban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Dóka Imre arról is beszélt, hogy a nagy forróság és az időnként feltámadó szél mellett az is nehezíti az oltást, hogy az érintett terület vízhiányos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.06. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×