eur:
397.67
usd:
364.47
bux:
72218.86
2024. augusztus 3. szombat Hermina
SUNDERLAND, ENGLAND - AUGUST 02: A police car is set on fire as Far-right activists hold an Enough is Enough protest on August 02, 2024 in Sunderland, England. After the murders of three girls in Southport earlier this week, misinformation spread via social media and fueled acts of violent rioting from far-right actors across England. While they prefer to be called concerned parents, their actions point to racial hatred with a particular focus on Islamophobia thus targeting mosques. (Photo by Drik/Getty Images)
Nyitókép: Drik/Getty Images

Elszabadult a pokol az angliai Sunderlandben – videók

Zavargások törtek ki pénteken este az északkelet-angliai Sunderlandben, ahol a rendőrség szerint a brit rendfenntartó erők „súlyos erőszak” áldozatai lettek – a három lány hét eleji meggyilkolását követő legújabb – összecsapásban.

Hétfőn 6 és 9 év közötti kislányokat késelt halálra egy támadó egy Taylor Swift-témájú tánc- és jógaprogramon. A késelésben további nyolc gyerek és a védelmükre kelő két felnőtt megsebesült. Öt gyerek továbbra is válságos állapotban van.

A közösségi oldalakon most közzétett felvételeken látható, hogy több száz ember tombolt Sunderland belvárosában, ahol rendőrökre támadtak, és legalább egy autót felgyújtottak. Northumbria rendőrsége arról számolt be, hogy „rendőreink továbbra is a folyamatban lévő összecsapásokkal foglalkoznak, és súlyos erőszakos cselekményeket tapasztaltak. Az általunk tapasztalt botrányok teljesen elfogadhatatlanok”.

Yvette Cooper belügyminiszter az X közösségi oldalon hangoztatta: a rendbontók „meg fogják fizetni az árát erőszakos és bűnözői viselkedésüknek”. „A rendőrség a kormány teljes támogatását élvezi, hogy a lehető legerélyesebben, a törvény teljes erejével lépjen fel” – közölte. Hozzátette: a zavargók „nem képviselik Nagy-Britanniát”.

A régió polgármestere, Kim McGuinness megdöbbenéssel reagált. Azt írta az X-en: „Ha a tragédiára adott válaszod az, hogy erőszakos cselekményekre használod fel, hogy másoknak kárt okoz, hogy megtámadod a rendőrséget és megrongálod más tulajdonát, akkor nem képviselsz mást, mint vandalizmust”.

A történtek után a rendőrség egy esetlegesen feszült hétvégére készül. Londonban a fővárosi rendőrség bejelentette: megnövelte erőinek létszámát, hogy megnyugtassa a lakosságot, miközben a fővárosban egy palesztinbarát felvonulást, valamint egy bevándorlásellenes tüntetést is terveznek.

Az észak-angliai Merseyside megye rendőrsége, amelynek mintegy ötven rendőre megsérült a keddi összecsapásokban az előző napi késeléses támadás miatt gyászoló északnyugat-angliai Southportban, szintén közölte, hogy készen áll az esetleges újabb összecsapásokra, és több rendőrt vezényelt Liverpool belvárosába.

Kétszáz-háromszáz ember – a rendőrség szerint a szélsőjobboldali, iszlámellenes Angol Védelmi Liga (EDL) támogatói – vett részt kedden a dulakodásban, amelynek hátterében a támadások elkövetőjének vallásáról, személyazonosságáról vagy származásáról az interneten megosztott pletykák és találgatások álltak.

A 17 éves gyanúsítottat, Axel Rudakubanát gyilkossággal és gyilkossági kísérlettel vádolták meg és őrizetbe vették.

A különböző rendőri erők több városban, köztük a közép-angliai Nottinghamben, az észak-angliai Rotherhamben, a walesi Cardiffban és az észak-írországi Belfastban is tüntetésekre számítanak.

A southporti összecsapások, ahol egy mecset volt a célpont, arra késztették a muzulmán imahelyek vezetőit, hogy fokozzák biztonsági intézkedéseiket. A fővárosban a rendőrség találkozott a muzulmán közösség vezetőivel, és több mecsetet is felkeresett, hogy „biztonsági tanácsokat adjon és meghallgassa félelmeiket” – derült ki egy hatósági közleményből.

Egy palesztinbarát felvonulást is terveznek Londonban, valamint a „Elég volt” mozgalom, a közösségi oldalakon megjelent bevándorlásellenes jelszóval egybekötött gyűlést szervez ennek a menetnek az útvonala közelében.

Szerdán több száz, brit zászlókat tartó és bevándorlásellenes jelszavakat kiabáló ember tüntetett feszült hangulatban a miniszterelnöki hivatal, a Downing Street előtt, ahol 111 embert őrizetbe vettek.

Csütörtökön Keir Starmer brit miniszterelnök kijelentette, hogy szilárdan kiáll a rendőrség mellett, miután egyre több erőszakos gyűlést rendeznek, amelyeket "egyértelműen" a "szélsőjobboldali gyűlölet" táplál.

Címlapról ajánljuk

Major Veronika olimpiai bronzérmes

Major Veronika bronzérmes lett a női 25 méteres pisztolylövő számában. A magyar csapat hatodik érmét szerezte a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×