eur:
396.83
usd:
366.97
bux:
72797.7
2024. augusztus 2. péntek Lehel
Gerbera orosz drón. Forrás: The Ukrainian Review

Újfajta drónt vetettek be Ukrajnában az oroszok - mutatjuk

Új típusúként azonosították azt az orosz drónt, amit egy hete lőttek le az ukránok Kijev közelében.

Az azóta nyilvánosságra került videóból kiderült, hogy a Gerbera fantázia nevű robot az iráni tervezésű Gerán kis testvére. A felvételt közreadó "Sztálini sólymok" csoport azt is közölte, hogy az új fegyvert az oroszországi Tatársztánban lévő, Alabuga ipari-parkban készítik, ugyanabban az üzemben, ahol Gerán sorozatgyártása folyik.

Az ukránok szerint a meglehetősen primitív kidolgozású robotrepülő teljes egészében polisztirol habból (Hungarocell) készül. Nagyobb testvérétől eltérően azonban a gép orrába egy közepes minőségű kamerát szerelnek, amely valós idejű képet közöl a drón előtt és alatt lévő tájról. Ez alapján egyrészt a kezelője úgy irányíthatja, mint egy FPV drónt, másrészt a képek pontos felderítési adatokkal is szolgálatnak.

A Gerbera több funkciós drón, amely alkalmas rádióelektronikai felderítésre, a légvédelem zavarására, vagy öngyilkos támadásokra. Utóbbihoz egy kisebb méretű robbanófejet erősítenek a gép orrába. Bár állítólag képes előre beprogramozott útvonalrepülésre is, de többnyire inkább az FP üzemmódban használják. Ez ugyan jelentősen csökkenti a hatótávolságot, ami attól függ, hogy mennyire stabil a drón és a kezelője közötti videó kapcsolat.

A Gerbera meglehetősen egyszerű vezérlő elektronikája egy 4G-s ukrán SIM-kártyát is tartalmaz. Forrás: X / deffenceexpress
A Gerbera meglehetősen egyszerű vezérlő elektronikája egy 4G-s ukrán SIM-kártyát is tartalmaz. Forrás: X / deffenceexpress

Átjátszóállomás segítségével ez akár 100 km is lehet. A Kijev mellett lelőtt drónban azonban egy 4G-s ukrán mobiltelefon SIM-kártyát találtak, ami azt jelenti, hogy az oroszok a helyi telefonhálózat segítségével tudják célra vezetni a Gerberákat. A kamikaze bevetések mellett fontos lehet az is, hogy az új drón képes felderíteni hova telepítették az ukrán légvédelem radarjait, amiket így el lehet pusztítani. A harmadik lehetőség a drón bevetésére az, hogy nagy tömegben támadva, túlterhelik vele a légvédelmet, amely az olcsó robotok lelövésére pazarolja a drága rakétáit.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: Kós Hubert nyomasztó teherrel érkezett

Sós Csaba: Kós Hubert nyomasztó teherrel érkezett

Kós Hubert olyan fiatal, aki példakép lehet, és nem csak azért, mert olimpiai bajnok lett – mondta a párizsi játékok első magyar aranyérmeséről az úszóválogatott szövetségi kapitánya.

Seremet Sándor: megváltozott, mit ért Ukrajna győzelem alatt

Novemberben újabb békekonferenciát szervez Ukrajna, amire ezúttal Oroszországot is meghívná – jelentette ki az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij sajtóhírek szerint arról is beszélt, hogy ha "az ukrán nép is akarja", szóba kerülhet a területekről való lemondás, de erről elnökként ő nem dönthet. A helyzet értékelésére Seremet Sándort, a Magyar külügyi Intézet vezető kutatóját és az Eurázsia Központ szakértőjét kérte az InfoRádió.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
Bekeményít a NAV, sorra szórják ki a bírságokat

Bekeményít a NAV, sorra szórják ki a bírságokat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyári ellenőrzési akciója során számos szabálytalanságot tártak fel, és a szabályszegők most még nagyobb kockázatot vállalnak, mivel augusztus 1-jétől duplázódott a mulasztási bírság, amely akár kétmillió forintra is rúghat. A NAV pénteken kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy különösen szigorúan lépnek fel a be nem jelentett alkalmazottak foglalkoztatása és a nyugtaadás elmulasztása esetén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×