eur:
397.9
usd:
364.68
bux:
72218.86
2024. augusztus 2. péntek Lehel
Nyitókép: Pixabay

Forrong a Baltikum az oroszok vízummentessége miatt, Brüsszel magyarázatot vár

Az EU külügyi biztosa levélben érdeklődött Pintér Sándornál a szabályokról, a balti országok viszont kizárnák hazánkat a Schengen-övezetből.

Az Európai Unió aggodalmát fejezte ki Magyarországnak küldött csütörtöki levelében Ylva Johannson belügyi biztos az oroszok és fehéroroszok számára biztosított vízummentes beutazási lehetőség kapcsán - írja a vg.hu.

A belügyi biztos augusztus 19-ig vár választ Pintér Sándor belügyminisztertől, és próbálja kideríteni, hogy a magyar lépés aláássa-e az Európai Unió biztonságát a fokozott orosz kém- és szabotázstevékenységről szóló titkosszolgálati jelentések árnyékában - írják.

A magyar lépés hatására a balti országok tiltakozni kezdtek, egyenesen arra szólítottak fel, hogy függesszék fel Magyarország Schengen-övezeti tagságát.

A lépés ellen Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője is szót emelt, és hétfőn Charles Michelnek, az Európa Tanács elnökének küldött levelében sürgetett mielőbbi válaszlépéseket - írja a lap a Bloomberg összefoglalója alapján.

Magyarország védelmébe vette a Nemzeti Kártya-programmal kapcsolatos döntést, arra hivatkozva, hogy a vízumszabályok kialakítása nemzeti hatáskörnek számít. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a balti államok tiltakozásával kapcsolatban azt mondta: "A balti országok a tájékozódás és a tények megismerése helyett hazugsághadjáratba kezdtek Magyarországgal szemben amiatt, hogy - sok más ország állampolgárai mellett - az orosz és a belorusz állampolgárok is bekerültek a Nemzeti Kártya-programba."

Annak érdekében, hogy az érintett országok vezetői is megismerhessék a tényeket, Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár szerdán első kézből adott tájékoztatást Észtország, Lettország és Litvánia nagykövetségeinek - írják.

Korábban leszögezte a magyar kormány, hogy csak munkavállalási céllal engedélyezett a külföldi állampolgárok egyszerűsített beutazása, szigorúan szabályozott eljárás keretében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×