eur:
390.96
usd:
360.12
bux:
73174.1
2024. július 26. péntek Anikó, Anna
Army soldiers advancing in combat.
Nyitókép: Michael Sugrue/Getty Images

Egy Európában is működő félkatonai szervezet miatt lépett az EU

Az Európai Unió Tanácsa pénteken felvette a terrorista szervezetek uniós listájára a Bázis (The Base) nevű, 2018-ban alapított amerikai szélsőjobboldali szervezetet - derült ki a testület közleményéből.

A Bázis EU-tagállamokban lévő minden pénzeszközét befagyasztották, valamint megtiltották a szervezet számára bármilyen gazdasági erőforrás rendelkezésére bocsátását is.

A Tanács azt is bejelentette, hogy egy személyt levettek a listáról, az illető ugyanis időközben meghalt, így tehát - a Bázissal együtt - jelenleg 15 természetes személy és 22 csoport, illetve jogi személy szerepel rajta.

A Rinaldo Nazzari alapította Bázis egy az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, a Dél-afrikai Köztársaságban és Európában is aktív félkatonai szervezet, amelyet korábban már Kanada, az Egyesült Királyság, Ausztrália és Új-Zéland is terroristaszervezetté nyilvánított.

Az álneveket is használó, régebben az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) és a Pentagonnak is dolgozó Nazzaro 2018-ban vásárol földterületeket az egyesült államokbeli Washington államban, "túlélőtáborok" szervezése céljából.

Nazzaro a csoport megalapítását követően Oroszországba költözött, ahonnan - rövid szünettel - a mai napig is irányítja a szervezet működését. Az orosz állami televízió 2020-ban közzétett egy vele készített interjút is.

Maga Nazzaro tagadta, hogy szervezete neonáci ideológiát vallana, szerinte csupán "túlélésre és önvédelemre" oktatják tagjaikat.

Címlapról ajánljuk
Élő: A 2024-es párizsi olimpia megnyitója

Élő: A 2024-es párizsi olimpia megnyitója

Eljött a nagy nap: minden idők legrövidebb olimpiásza után, alig több, mint három évvel a 2020-ról 2021-re halasztott tokiói játékok zárását követően, 19.30-kor megkezdődött a 2024-es nyári játékok rendkívülinek ígért megnyíitó ünnepsége. Az Infostart élőben követi a látványos programot, a közjogi méltóságok reakcióit, a láng megérkezését, a tűz fellobbantását, a nyitó beszédeket és természetesen a Böde-Bíró Blanka és Tóth Krisztián vezetésével érkező magyar, továbbá a többi küldöttség bevonulását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×