eur:
392.7
usd:
362.07
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf
Nyitókép: Wikipédia/C. S. Goldsmith, P. E. Rollin

Újra megjelent a világ legveszélyesebb vírusa, 75 százalékban halálos, és nincs ellene vakcina

Készültségben India Kerala állama, elrendelték a maszkviselést közterületeken.

Kerala, Dél-India egyik legfejlettebb állama, ismét a figyelem középpontjába került, miután a halálos Nipah-vírus újabb fellángolása következtében egy 14 éves fiú életét vesztette. Az egészségügyi hatóságok most versenyt futnak az idővel, hogy felkutassák és teszteljék mindazokat, akik kapcsolatba kerültek a fertőzött személlyel – írja a Portfolio.

Veena George keralai egészségügyi miniszter kedden bejelentette, hogy a világ legveszélyesebb vírusának tartott Nipah-vírussal fertőzött 14 éves fiú közeli hozzátartozóinak tesztje negatív lett a vírusra. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az óvintézkedéseket – például a maszkviselést – továbbra is fenn kell tartani a közterületeken. Eddig hatvan embert azonosítottak magas kockázatúként, őket mind tesztelik.

A Nipah-vírust először 25 évvel ezelőtt Malajziában azonosították, a halálozási aránya akár a 75 százalékot is elérheti. A vírius állatokról terjedhet emberre, és súlyos agyduzzanatos lázat okozhat. Jelenleg nincs ellene vakcina vagy megfelelő kezelés.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az emberi fertőzés tünetmentes lehet, de akut légúti fertőzés formájában is jelentkezhet. Jelenleg alacsony a kockázata annak, hogy a vírus szélesebb körben elterjedjen Keralában, ahol 2018 óta négy különálló kitörést jelentettek.

Címlapról ajánljuk
Elfogytak a német hírszerzők, súlyos a munkaerőhiány, pedig feladat az lenne

Elfogytak a német hírszerzők, súlyos a munkaerőhiány, pedig feladat az lenne

Nem csak a sokasodó munka jelent komoly kihívásokat a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (Bundesnachrichtendienst – BND) számára. Legfrissebb adatok szerint a hivatal súlyos munkaerőhiánnyal küzd, ami megnehezíti a külföldi hírszerzést. Ráadásul bizonyos törvényi korlátozások sem kedveznek a munkaerő toborzásának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×