eur:
393.53
usd:
362.53
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Vésővel próbálja kiszabadítani egy rendőr az Utolsó generáció (Last Generation) nevű környezetvédő csoport egyik tagjának aszfalthoz ragasztott kezét Berlinben 2023. május 22-én. Az aktivisták klímatanácsokat, a német autópályákon sebességkorlátozások bevezetését és megfizethető tömegközlekedést követeltek.
Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

„Fellélegezhet” a kölni repülőtér, legalábbis egy időre

Öt klímaaktivista a nemzetközi Köln-Bonn repülőtér kifutójához ragasztotta magát szerda reggel, aminek következtében fel kellett függeszteni a repülőtér forgalmát - közölte a német rendőrség szóvivője.

A repülőtér illetékesei később bejelentették, hogy délelőtt helyreállt a légi forgalom a reggeli leállás után. Az aktivisták ellen a gyülekezési törvény megszegése, a légi forgalom veszélyes megzavarása és illetéktelen behatolás miatt emelhetnek vádat. Azt még vizsgálják, hogy az aktivisták hogyan jutottak be a repülőtér kifutóihoz.

A Last Generation szervezet az X közösségi médiaplatformon arról számolt be, hogy aktivistái átvágtak egy kerítést, és a kifutópályák közelében ragasztották magukat az aszfalthoz.

"A mai akció csak a kezdet volt. A következő hetekben Németországban, Európában és globálisan is megismételjük" - mondta el Ronja Kuenkler, a Last Generation német aktivistája újságíróknak.

A klímaaktivista csoport közlése szerint az akció annak a nemzetközi tiltakozókampánynak a része, amellyel el akarják érni, hogy 2030-ra világszerte leállítsák a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását. A tiltakozó akciót a tervek szerint több ország repülőterein akarták végrehajtani egyidejűleg - írták.

Szerdán azonban további repülőterek forgalmát akadályozó akciókról nem érkezett jelentés. A norvég rendőrség közlése szerint néhány aktivista szerdán hajnalban a kerítést kivágva rövid időre bejutott az oslói repülőtér kifutójára, de őrizetbe vették őket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
Az ukránok bekerítésére készülnek az oroszok, egyre több ősrégi harckocsit küld Ukrajnába Moszkva – Háborús híreink szerdán

Az ukránok bekerítésére készülnek az oroszok, egyre több ősrégi harckocsit küld Ukrajnába Moszkva – Háborús híreink szerdán

Az Ukrajinszka Pravda beszámolt arról, hogy az orosz alakulatok arra készülnek Prohresz településnél, hogy bekerítsék a térségben harcoló ukrán alakulatokat. Több olyan felvétel is kering a neten, amely bizonyítja, hogy az oroszok jelentős mennyiségű T-54/55-ös harckocsit telepítenek Ukrajnába. A régi páncélosok bevetése súlyos problémákra utal, de van hasznuk is a háborúban – jelentette az Army Recognition. Híreink az orosz-ukrán háborúról szerdán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×