eur:
393.21
usd:
362.73
bux:
73164.07
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf
Nyitókép: pixabay

Felfüggesztette a boszniai szerb választási törvényt az ország alkotmánybírósága

Ideiglenesen felfüggesztette a boszniai Szerb Köztársaság áprilisban elfogadott választási törvényét a bosznia-hercegovinai szövetségi alkotmánybíróság szerdán - közölte a Klix.ba című szarajevói hírportál.

A testület a szerdára összehívott rendkívüli ülésen arra a döntésre jutott, hogy a főként szerbek lakta országrész választási törvénye veszélyt jelent az ország alkotmányos rendjére és politikai stabilitására nézve. Az alkotmánybíróság azonban egyelőre csak ideiglenesen függesztette fel a törvényt, amely a testület szerint további vizsgálatot igényel. Az alkotmánybíróságnak egyetlen boszniai szerb tagja sincs.

A Banja Luka-i törvényhozás áprilisban fogadta el a boszniai Szerb Köztársaság saját, a szövetségitől független választási törvényét, a lépést azonban számos nemzetközi bírálat érte. Az új törvény értelmében Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrészében a választásokat a jövőben nem a szövetségi választási bizottság, hanem a boszniai Szerb Köztársaság választási bizottsága bonyolítja le. Fontos változás továbbá, hogy a választás során megszerzett képviselői mandátum ezentúl nem azt a személyt illeti meg, aki megszerzi a képviselői helyet, hanem az őt delegáló politikai pártot. A törvény szabályozza és védi a boszniai szerbek választási jogát, a választási kampány során tanúsítható magatartást, a választási kampány finanszírozását a boszniai Szerb Köztársaság területén, valamint minden más, a választásra vonatkozó előírást.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerint a lépés aláássa a szövetségi törvényeket és az ország biztonságát és stabilitását, illetve szembemegy a boszniai alkotmánnyal. Az Európai Unió már a törvényjavaslat ismertetésekor arra figyelmeztette Banja Lukát, hogy a jogszabály elfogadása visszalépést jelent Bosznia-Hercegovina számára, amely márciusban kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val.

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke három évtizede beszél arról, hogy a boszniai Szerb Köztársaságnak függetlenné kell válnia, Bosznia-Hercegovina pedig államként működésképtelen. A boszniai szerb parlament az utóbbi években megszavazta saját védelmi, igazságügyi és adórendszer bevezetését, valamint a szövetségi intézményrendszerből történő kilépést, ami súlyos belpolitikai feszültségekhez vezetett.

Bosznia-Hercegovinában október 6-án tartanak önkormányzati választásokat, az alkotmánybíróság döntése miatt egyelőre nem lehet tudni, hogy mely választási bizottságnak kell majd azokat lebonyolítania.

Címlapról ajánljuk
Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A központi ponthatárváró rendezvény Debrecenben volt, de Budapesten és számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló Pont Ott Partit.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×