eur:
390.27
usd:
359.54
bux:
73622.19
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Nyitókép: Pixabay.com

Zsarolószoftveres kibertámadás zavarta meg a spliti repülőtér forgalmát

Több tucatnyi repülőgép nem tudott felszállni hétfő este a horvátországi Splitben egy zsarolási célú kibertámadás miatt - közölte a horvát közlekedési minisztérium.

Nyáron ez Horvátország legforgalmasabb repülőtere. A repülőtér számítógépes rendszerében hétfő este fél nyolc tájban jelentkeztek az első hibák. Mire a hiba forrását azonosították és problémát elhárították, több tucatnyi repülőgép rekedt a repülőtéren, utasok ezreivel - mondták el újságíróknak a repülőtér vezetői.

Oleg Butkovic közlekedési miniszter kedden közölte, hogy kibertámadás történt. A rendszert nem sikerült teljesen helyreállítani, de a helyzet kezd visszatérni a normálishoz.

A műszaki szakembereknek sikerült megfejteniük a hackerek üzeneteit, aki alkudozni akartak, amiről szó sem lehet - közölte a miniszter.

Pero Bilas, a repülőtér egyik igazgatója hozzátette, hogy több szakember majd megszakad a munkában, hogy csökkentsék a támadás következményeit. Mint mondta, valamennyi légitársasággal kapcsolatban állnak és keresik a megoldásokat, türelemre kérve az utasokat.

Luksa Novak, a repülőtér másik igazgatója azt közölte az újságírókkal, hogy a támadást az Akira nevű hackercsoport követte el, amelyet horvát kiberbiztonsági szakemberek kapcsolatba hoznak a Conti nevű, oroszországi bázisú zsarolósszoftveres csoporttal.

Novak is megerősítette, hogy a hackerek tárgyalni akartak pénzkövetelésről bizonyos kódok fejében. Mind a kormány, mint a repülőtér ezt elutasította. Csak kedden 80 járatnak kellett volna felszállnia Splitből, mintegy 25 ezer utassal a fedélzetükön. Kedd délután már egyetlen késlekedést jelző felirat sem volt olvasható, annak ellenére, hogy manuálisan végezték az utasfelvételt.

Tavaly 3,5 millió utas utazott át Spliten, köztük százezrek, akik innen mentek tovább az Adriai-tenger szigeteire.

A támadást néhány nappal a CrowdStrike kiberbiztonsági cég hibás frissítése miatt előállt globális informatikai hiba után követték el.

Címlapról ajánljuk
Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

A Ferencváros 5-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös selejtezőjének második fordulójában a walesi The New Saints ellen. A visszavágót jövő kedden rendezik, de nagy biztonsággal már kijelenthető: a Fradi ezzel a sikerrel elérte, hogy ősszel valamelyik kupasorozat főtábláján biztosan szerepeljen.

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×