eur:
390.12
usd:
359.37
bux:
73622.19
2024. július 23. kedd Lenke
Hot summer day and forty degrees Celsius on a thermometer. Thermometer in summer day shows high temperature degree with sun in background.
Nyitókép: Getty Images

EU-jelentés: több mint nyolcvan éve a múlt vasárnap volt a legmelegebb nap a világon

Vasárnap, július 21-én mérték a legmagasabb hőmérsékletet a világon a feljegyzések kezdete, azaz 1940 óta; a globális átlagos felszíni hőmérséklet ezen a napon 17,09 Celsius-fok volt - jelentette be kedden az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus.

Ez a mérési adat 0,01 Celsius-fokkal meghaladja a korábbi, 2023 július 6-án mért rekordot. A Copernicus közleménye egyúttal azt sem zárta ki, hogy az elkövetkezendő napokban - az Egyesült Államok és Európa egyes részeit sújtó hőhullám következtében - ez az új rekord is megdől.

"Ahogy az éghajlat tovább melegszik, egészen biztosan új rekordokat rögzítünk majd a ránk váró hónapok és évek során" - jelentette ki Carlo Buontempo, a Copernicus igazgatója, megdöbbentőnek nevezve a különbséget az utóbbi 13 hónap hőmérséklete és az azelőtt mért hőmérsékleti rekordok között.

"A globális felmelegedésre utal az a mérési adat is, hogy a tíz éven át tartó, legmagasabb napi átlaghőmérséklettel bíró szakasz éppen a legutolsó tíz év, 2015-től 2024-ig" - olvasható a jelentésben.

A 2023-as rekord előtt a napi globális átlaghőmérséklet 2016 augusztus 13-án ért a csúcsra, 16,8 Celsius-fokkal, tavaly július 3-a óta azonban 57 olyan napról tudni, mikor ez a rekord megdőlt.

A Copernicus két hete jelentette be, hogy 2024 júniusa "melegebb volt, mint bármely korábbi június a feljegyzések kezdete óta": a globális átlag másfél Celsius-fokkal meghaladta az iparosodás előtti szintet.

A klímaváltozást figyelő szolgálat figyelmeztetett arra is, hogy a globális átlaghőmérséklet júniusban már 13. hónapja volt egyfolytában rekordmeleg.

Címlapról ajánljuk
Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

A Ferencváros 5-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös selejtezőjének második fordulójában a walesi The New Saints ellen. A visszavágót jövő kedden rendezik, de nagy biztonsággal már kijelenthető: a Fradi ezzel a sikerrel elérte, hogy ősszel valamelyik kupasorozat főtábláján biztosan szerepeljen.

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×