eur:
390.37
usd:
358.79
bux:
72940.89
2024. július 19. péntek Emília
The Arc de Triomphe is a monument, located at Charles de Gaulle square, at the meeting of the avenues Charles de Gaulle and the Champs-Élysées in Paris, built to commemorate the military victories of Napoleon Bonaparte, who ordered its construction in 1806.The monumental building opened in 1836, holds, recorded the names of 128 generals and 558 battles.In its base-stands the Tomb of the Unknown Soldier from 1920.
Nyitókép: Fred Matos/Getty Images

Megnyitották Párizsban az olimpiai sávokat: már fizetnek is a figyelmetlen autósok

Az első nap több száz bírságot osztott ki a rendőrség, mert illetéktelenek is használták az olimpiai sávokat.

Július 15-től, hétfőtől él az új rendszer a párizsi közlekedésben: egyes utakon olimpiai sávokat jelöltek ki, ahova csak külön engedéllyel hajthatnak fel a járművek. A szervezők ezzel szeretnék biztosítani a sportolók, edzők, játékvezetők és küldöttségek eljutását a verseny- és edzéshelyszínekre. A hivatalos taxik – de például az Uber nem –, egyes tömegközlekedési eszközök, valamint a biztonságért és rendfenntartásért felelős járművek is ráhajthatnak ezekre a sávokra.

A párizsi és környéki úthálózatból 185 kilométert választottak le erre a célra, és a korlátozás augusztus 13-ig, a játékok végéig, valamint augusztus 22. és szeptember 11. között, a paralimpia idején lesz érvényben.

A szervezők 22 ezer engedélyt adtak ki.

A francia autósok egyelőre nehezen szokják meg a változtatást: az első nap a rendőrség 400 bírságot osztott ki, mert illetéktelenek is használták a sávokat. A büntetés 135 euróra rúg, vagyis alaposan a zsebébe kell nyúlnia annak, aki nem veszi észre a táblákat vagy az úton lévő jeleket – írja a Le Figaro.

A rendőrség azt ígérte, hogy növelni fogják azoknak a munkatársaiknak számát, akik ellenőrzik a sávok helyes használatát, vagyis a folytatásban, a játékok idején még jobban odafigyelnek majd. Ehhez helyszíni ellenőrzés mellett kamerákat is bevetnek.

Az olimpiai sávok bevezetését a pályázatban vállalták a párizsi szervezők. Ígéretük szerint ennek használatával az olimpiai faluból harminc perc alatt az összes versenyhelyszín elérhető.

Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×