eur:
391.39
usd:
359.21
bux:
72730.44
2024. július 16. kedd Valter
European Parliament interior in Brussels, Belgium.
Nyitókép: Callan Quinn/Getty Images

Új frakciót alapított a német AfD is az Európai Parlamentben, a Mi Hazánk is tagja lesz

Szuverén Nemzetek Európája néven új európai parlamenti frakciót alapít a radikális jobboldali német Alternatíva Németoszágnak (AfD), amelyet a közelmúltban kizártak az Identitás és Demokrácia pártcsoportból. A képviselőcsoport tagja lett a Mi Hazánk is.

A frakcióalapítás hírét Brüsszelben az AfD társelnöke, Alice Weidel szóvivője jelentette be: az önálló frakcióalapításhoz szükséges feltételeket teljesítették. Előzőleg az AfD uniós parlamenti küldöttsége áldását adta az új frakció létrehozására, egyben javasolta, hogy az új pártcsoport a Szuverén Nemzetek Európája ("Europa Souveräner Nationen" - ESN) nevet kapja.

Német hírportálok egybehangzó beszámolója szerint

az új frakcióba "első lépésben" kilenc uniós tagállamból összesen huszonnyolc képviselő kerül be, köztük a magyar Mi Hazánk Mozgalom egy delegáltja is.

A csoportba a legtöbb képviselőt az AfD delegálja, tizennégyet. A spanyol Se Acabó la Fiesta, a lengyel Konfederacja és a bolgár Újjászületés párt egyaránt három-három képviselővel vesz részt a frakció munkájában. A Mi Hazánk Mozgalom mellett egy-egy szlovák, litván, francia és cseh párt képviselője kap helyet a Szuverén Nemzetek Európája-frakcióban.

A bevándorlás elleni harcot zászlajára tűző, 2013-ban alakult AfD sikeres, de viharos hónapok után jutott erre a döntésre. A június 9-i németországi európai parlamenti választásokon a CDU/CSU mögött eddigi legjobb eredményével, 15,9 százalékkal a második lett, és így tartósan az ország második legnagyobb támogatottsággal rendelkező párja. A párt a közelmúltig az Identitás és Demokrácia EP-frakció tagja volt, de a párt akkori listavezetőjének, Maximilian Krahnak a megbotránkozást kiváltó kijelentései miatt a frakcióelnök, Marine Le Pen kezdeményezésére kizárták őket a pártcsoportból.

Már akkor látszott, hogy az AfD nem adja fel, és egy szélsőjobboldali frakciót kíván alakítani. Az ARD német közszolgálati rádió és televízió beszámolója szerint Maximilian Krah nem tagja a képviselőcsoportnak. A frakció elnöke a párt türingiai képviselője, René Aust lesz. Alice Weidel szóvivője szerint a csoport nyitott más, csatlakozni kívánó pártok csatlakozása előtt is.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: nem lennék meglepve, ha a merénylő nem magányos farkas lenne

A Donald Trump körül dolgozó biztonsági emberek jól reagáltak, de a távolabbi védelem hibázhatott, hogy fegyverrel a volt elnök közelébe kerülhetett a támadó – mondta el az InfoRádió Reggelinfó című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×