eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke
Joe Biden demokrata párti amerikai elnök (j) és Donald Trump republikánus párti volt amerikai elnök az elnökjelöltek első televíziós vitáján a CNN amerikai tévécsatorna atlantai stúdiójában 2024. június 27-én. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/AP/Gerald Herbert

Donald Trump: Joe Biden az egója miatt nem száll ki a kampányból

A republikánusok elnökjelöltje úgy véli, ha a demokrata pártvezetés nem ítéli úgy, hogy ellenfele alkalmatlan a pozícióra, akkor csak úgy tudnak megszabadulni tőle, ha maga Joe Biden dönt úgy, hogy kiszáll a versenyből.

Donald Trump szerint Joe Biden elnök várhatóan továbbra is versenyben marad a demokrata elnökjelöltségért annak ellenére, hogy a párton belül egyre többen követelik: lépjen vissza egy fiatalabb jelölt javára - írja a Reuters nyomán a hvg.hu.

"Érdekes módon nagy hatalma van, mert őt támogatják a küldöttek. Tudják, ha megvannak neki a küldöttek, akkor az alkotmány 25. módosításán kívül nem tehetnek semmit, hogy kiszorítsák, hacsak ő maga nem dönt úgy, hogy kiszáll" - mondta Donalt Trump.

Az amerikai alkotmány 25. módosítása lehetővé teszi az alelnök és a kabinet tagjai számára, hogy az elnököt alkalmatlanná nyilvánítsák a tisztségéből eredő hatáskörök és kötelességek ellátására.

Ilyen esetben az elnök feladatait az addigi elnöknek kell átvennie, ügyvezető elnökként. Eddig azonban nincs jele, hogy akár Kamala Harris, akár a vezető demokraták előhozakodtak volna ezzel a lehetőséggel.

Donald Trump mostani megszólalása ellentmond a közelmúltban videóra rögzített alkalmi kijelentésének, mikor egy golfpályán azt állította támogatóinak, hogy "kiszorította ellenfelét a versenyből". Mint írják, ennél lényegesen sértőbb dolgok is elhangoztak akkor.

Joe Biden alkalmasságával kapcsolatban az utóbbi időben komoly kételyek merültek fel, miután minden várakozást alulmúló teljesítményt nyújtott az elnökjelöltek tévévitáján. A demokraták elkezdtek kétségbe esni, és még a liberális New York Times is elkezdett hangot adni olyan gondolatoknak, hogy talán jobb lenne, ha az elnök inkább kiszállna, hiszen a választás valódi tétje, hogy ki fogja vezetni az országot a következő négy évben, Joe Biden pedig pillanatnyilag nem tűnik erre alkalmasnak.

A Fehér Ház a júniusi jelölti vita után igyekezett menteni a menthetőt, és később maga Joe Biden nyilatkozott úgy, hogy csak egy isteni közbeavatkozás tudná őt eltántorítani az indulástól - írja a lap.

Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×