eur:
393.18
usd:
363.21
bux:
72132.83
2024. július 8. hétfő Ellák
Hamufelhőt lövell ki a Stromboli tűzhányó a Szicíliától 60 km-re északra elterülő azonos nevű apró szigeten 2022. október 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Francesco Nuccio

Bármikor kitörhet a Stromboli

Gyorsan változhat a helyzet a hatóságok szerint.

A legmagasabb fokozatú, vörös színű riasztást rendelte el az olasz katasztrófavédelem Stromboli vulkánszigetén csütörtök este az intenzív kitörések miatt.

A katasztrófavédelem az eddigi közepes, vagyis narancssárga riasztást emelte tovább.

A hatóság közlése szerint az intézkedést a "gyorsan változó és ingatag" helyzet tette szükségessé. A szigetet nem evakuálták, de mindent előkészítettek a lakosok és turisták esetleges elszállítására. A lakosságot folyamatosan tájékoztatják és felkészítették a vészhelyzetben követendő cselekvésre. A szigetet tilos hajókkal megközelíteni.

Strombolin hivatalosan néhány százan laknak, de nyaranta megtelik a valamivel több mint tizenkét négyzetkilométeres sziget.

A Szicíliától északra fekvő Stromboli vulkánja, amely az azonos nevű szigetet uralja, szerdán ébredt fel. Huszonnégy órája lövelli a magasba a tüzes lávarögöket, és a vulkanikus tevékenység csütörtök délután intenzívebbé vált: a forró gázokból és szilárd törmelékekből álló, nagy sebességű piroklaszt ár elérte a partot, és több száz méteres csíkban behatolt a tengerbe. A kráterből közel kétezer méter magas hamufelhő emelkedett fel.

Stromboli Európa egyik legaktívabb vulkánjaként ismert. Ezzel egy időben kitört a szicíliai Etna egyik délkeleti kráterja is, amely Voragine (Hasadék) néven ismert.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 20:59
×
×
×
×