eur:
393.1
usd:
363.59
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Thales SA logo at the Eurosatory Defense and Security expo in Paris, France, on Tuesday, June 18, 2024. Eurosatory is a global event for defense and security manufacturers held every two years in Paris. Photographer: Nathan Laine/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Nathan Laine/Bloomberg via Getty Images

Korrupciós rajtaütés egyszerre három európai országban

Három ország rendőrsége a héten három országban is átkutatta a francia Thales hadiipari vállalat irodáit a külföldi, elsősorban brazíliai fegyvereladásokkal kapcsolatos korrupció gyanúja miatt.

Franciaországban, Hollandiában és Spanyolországban szerda és péntek között végeztek házkutatásokat a francia Thales hadiipari vállalat irodáiban a külföldi, elsősorban brazíliai fegyvereladásokkal kapcsolatos korrupció gyanúja miatt – írja az Index.

Két nyomozás is zajlik, az első 2016 végén indult, a gyanú szerint külföldi tisztségviselőt vesztegettek meg tengeralattjárók eladásával és egy brazíliai haditengerészeti támaszpont építésével kapcsolatban, és fennáll pénzmosás gyanúja is. A második, 2023 júniusában indított vizsgálat katonai és polgári felszerelések külföldi értékesítésével kapcsolatos bűncselekmények miatt kezdődött.

Az ügy még 2008-ra nyúlik vissza, amikor Nicolas Sarkozy francia elnök megállapodást kötött a brazil vezetőkkel négy Scorpene tengeralattjáró szállításáról, a Thales a négy tengeralattjáróból hármat már megépített és leszállított Brazíliának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×