eur:
394.83
usd:
367.48
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Mountaineers climbing Everest
Nyitókép: Getty Images/ sansubba

Sorra kerülnek elő a holttestek, olvad a Mount Everest hava

A nepáli hatóságok elkezdték megtisztítani a világ legmagasabb hegycsúcsát, mert az olvadás miatt tonnaszám kerül elő a hó és a jég alól a szemét, valamint a hegyen meghalt mászók testei.

Egyre vékonyabbá válik a hó és a jég a Mount Everesten, több száz hegymászó holtteste bukkan elő a klímaváltozás miatt a világ legmagasabb hegyén - írja a Telex. A közelmúltban útnak indult egy mentőcsapat, hogy lehozzák a holttesteket: eddig öt hegymászó maradványait, köztük egy csontvázat tudtak lehozni a Nepál hegyi takarítási kampányát végző dolgozók.

A csapat tagjai hosszú órákon keresztül dolgoztak, hogy szétverjék a jeget. Aditya Karki, a nepáli hadsereg őrnagya és a csapat vezetője arról beszélt a Yahoo szerint, hogy a globális felmelegedés miatt egyre láthatóbbá válik a szemét és a holttestek is a hegyen.

Sok test a halálzónának nevezett területen van, ahol veszélyesen alacsony az oxigénszint.

A dolgozóknak eddig a hegyen szétszórt szemétből eddig 11 tonnányit sikerült összeszednie és lehoznia.

A nagyon magasan lévő holttestek kimentése általában ellentmondásos dolog a hegymászók körében. Több ezer dollárba kerül egy ilyen expedíció, egy-egy halott mászóhoz pedig akár nyolc mentőre is szükség lehet. Aditya Karki szerint viszont előbb-utóbb sort kell keríteni a testek visszahozására, úgy fogalmazott, hogy "nem hagyhatjuk, hogy a hegyeink temetőkké váljanak".

Először az 1920-as években indultak expedíciók a Mount Everest meghódítására, azóta több mint 300 ember vesztette életét a hegyen. Közülük sokakat betakart a hó vagy hasadékokban veszett nyomuk. Az őrnagy szerint az olvadás következményeinek pszichológiai hatása is van, ugyanis a mászók könnyen kizökkennek a koncentrációból, extázisból, ha felfelé menet lépten-nyomon halottakat látnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×