eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével közösen tartott sajtóértekezleten Pekingben 2023. december 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Andres Martinez Casares

Ursula von der Leyen: a migrációs paktum a szolidaritáson alapszik

Az Európai Unió migrációs és menekültügyi paktuma biztosítja, hogy egyetlen tagállam se maradjon egyedül a migrációs nyomással szemben - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, a kétnaposra tervezett uniós csúcstalálkozót megelőzően.

Ursula von der Leyen a tagállamok vezetőinek küldött levelében mindenekelőtt leszögezte: a paktum a lehető legnagyobb támogatást fogja nyújtani a tagállamoknak a migráció jelentette kihívások kezelésében.

"A migráció és a menekültügy terén végzett közös munkánk folyamatos erőfeszítést és éberséget igényel, de elégedettek lehetünk azzal, hogy megállapodást értünk el és lefektettük a jövőbeni cselekvéshez szükséges alapokat" - fogalmazott.

A feladat most az, hogy a megállapodást az EU közösen valóra váltsa.

Már csak 24 hónap van felkészülni a paktum 2026. júniusi alkalmazásáig - hívta fel a figyelmet von der Leyen, majd hozzátette: minden tagállamnak szigorú előkészületeket kell tennie a jelenlegi jogszabályok felülvizsgálatára és kiigazítására, a jogi tanácsadási és nyomon követési rendszerek létrehozására, az informatikai rendszerek, az infrastruktúra és befogadólétesítmények fejlesztésére különösen a határeljárás esetében. Emellett az illetékes hatóságok közötti koordinációra van szükség nemzeti és nemzetközi szinten, az uniós ügynökségek munkájának integrálására a nemzeti rendszerekbe - emelte ki.

A paktum jelentős áttörés, de önmagában nem szavatolja a sikert - hívta fel a figyelmet az uniós bizottság elnöke, majd kiemelte: a migrációval kapcsolatos munka külső dimenziója kulcsfontosságú. Szavai szerint csak jól működő partnerségekkel valósítható meg a migránsok útnak indulásának megelőzése és az embercsempészet elleni küzdelem, valamint az EU-ban maradásra jogosulatlanok zökkenőmentes visszaküldése és visszafogadása.

Von der Leyen kiemelte: az erőfeszítéseket az illegális migráció kiváltó okainak kezelésére, a határigazgatás javítására, a migránscsempészet elleni küzdelemre, valamint a biztonságos és legális migrációs útvonalak megteremtésére kell összpontosítani. A migránscsempészettel kapcsolatban megjegyezte,

azt a szervezett bűnözés egyik fő területeként kell elismerni, ugyanis gyakran ugyanazok a csoportok felelősek az emberkereskedelemért, illetve a kábítószer- vagy fegyvercsempészetért.

Véleménye szerint a biztonságos és legális utak előmozdítása terén elért előrelépés központi szerepet játszik az illegális migráció megelőzésében. A jogszerű migráció szükséges a munkaerőpiac jövője és a gazdaság növekedése szempontjából is, tekintettel Európa készségbeli hiányosságaira és a demográfiai változásokra - hangsúlyozta.

Közölte: sok tagállam "innovatív stratégiákat" keres az illegális migráció megelőzésére azáltal, hogy az EU külső határaitól távolabb kezeli a menedékjog iránti kérelmeket. "Ezek az ötletek és megoldások minden bizonnyal megérdemlik a figyelmünket a következő ötéves intézményi ciklus során, illetve a tapasztalatokra építve feltárhatjuk e modellek további fejlesztésének módjait" - fogalmazott. Végezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy

bizonyos országok a migrációt az unió vagy tagállamainak destabilizálására használhatják az EU külső határain.

A tagállamoknak képesnek kell lenniük az ilyen típusú fenyegetésekkel szembeni hatékony fellépésére, és tudniuk kell szavatolniuk az unió stabilitását és biztonságát - tette hozzá levelében az Európai Bizottság elnöke.

Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Új pártszövetség alakulhat az EP-ben a Fidesz részvételével, bejelentettek pár részletet

Új pártszövetség alakulhat az EP-ben a Fidesz részvételével, bejelentettek pár részletet

Egy új európai politikai szövetség jött ma létre három párt részvételével, és amelybe a következő napokban számos további politikai erőt is várnak – jelentette be vasárnap Bécsben Herbert Kickl, az osztrák FPÖ vezetője. A tömörülésben a Fidesz is részt vesz, így Orbán Viktor Fidesz-elnök is ott ült a sajtókonferencián, illetve a cseh ANO párt is részt vesz, így a volt cseh miniszterelnök Andrej Babis is helyet foglalt az asztalnál. A három pártvezér egy Patrióta kiáltványt is elfogadott az európai jövőért, amely azt hangsúlyozza, hogy Európa nemzetei történelmi fordulóponthoz érkeztek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×