eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Cavan Images/Getty Images

Reptéri sztrájkok fenyegetik az olimpiát

Elégedetlenek a párizsi repülőterek szakszervezetei, és ultimátumot fogalmaztak meg. Ha nem kapnak kedvező választ, az olimpiai alatt is beszüntetik a munkát.

Egy hónappal az olimpia kezdete előtt a Charles de Gaulle, az Orly és a Le Bourget repülőteret üzemeltető Aéroports de Paris cég szakszervezetei – CGT, CFDT, FO és UNSA – ultimátumot intéztek a menedzsmenthez, a dolgozók munkakörülményeinek javítását és plusz forrásokat követelve. Úgy ítélik meg, nagyjából ezer emberrel vannak kevesebben, mint amennyi a játékok alatt a megnövekedett légi forgalom és utasszám kiszolgálásához szükséges lenne. Az érdekképviseletek egységes és méltányos bónuszokat követelnek minden alkalmazott számára, továbbá az éjszakai és vasárnapi műszakpótlék emelését.

Az ADP vezetésének hivatalosan július 5-ig adtak időt, hogy válaszoljon a követelésekre, különben sztrájkba lépnek. A cég hivatalosan még nem reagált.

A szakszervezetek a nyomásgyakorlás részeként már most péntekre mozgósítási napot hirdettek. "Ez egy sztrájksorozat kiindulópontja lesz az olimpiai játékok alatt" figyelmeztet a CFDT. Először a repülőtér biztonságát garantáló alkalmazottakat mozgósítják.

Nem folyamatos munkabeszüntetésre készülnek a szakszervezetek, hanem

július 21-től szeptember 22-ig minden vasárnapra hirdetnének sztrájkot,

pont az olimpia és a paralimpia idejére.

A Charles de Gaulle-on és az Orlyn naponta 350 ezer utas fordul meg a nyári időszakban, és az ADP – amelyben a francia államnak 50,6 százalékos tulajdonrésze van - nem számít jelentős emelkedésre az olimpia alatt sem, ám a sportolók és delegációk fogadására különleges intézkedéseket léptetnek életbe, ehhez például bővíteni kellett az infrastruktúrát is.

A reptéri szakszervezet májusban is sztrájkoltak, de az nem okozott jelentős fennakadásokat és változásokat sem eredményezetett, más területeken, például a közszférában viszont sikerült javulást kiharcolniuk az érdekképviseleteknek.

Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×