eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Unsplash.com

Egy európai ország korlátozza, milyen külföldi zászlót lehet kitenni

A dán kormány a jövő évtől korlátozná, hogy más országok zászlóit is bármikor kitűzhessék a területén - közölte szerdán a dán igazságügyi minisztérium.

Peter Hummelgaard igazságügyi miniszter a közleményben indoklásként azt írta: a korlátozásra azért van szükség, mert "Dániában az országzászló a legfontosabb nemzeti szimbólum". Hozzátette, hogy "transzparenseken vagy reklámfelületeken, például sportrendezvényeken vagy tüntetéseken nem lesznek betiltva az idegen zászlók", tehát a törvénytervezet számos kivételt is tartalmaz. Ilyen további kivételt élveznek majd az észak-európai országok, Grönland, a Feröer-szigetek, Németország, valamint a nemzetközi és regionális szervezetek zászlói. Ezeket szabadon lehet majd továbbra is használni, illetve a világ országainak Dániában található diplomáciai képviseletei is korlátozás nélkül felvonhatják majd lobogóikat a nagykövetségi épületeiken.

Dániában azután került a viták homlokterébe a külföldizászló-használat kérdése, hogy egy dán állampolgár ellen tavaly jogi eljárás indult, mert a háza udvarán felvonta az Egyesült Államok nemzeti zászlaját. Az eljárást a dán legfelső bíróság neki igazat adva azzal zárta le, hogy hatályon kívül helyezte az 1915 óta érvényben lévő, a külföldi zászlók használatát tiltó rendeletet. Ezzel a döntéssel azonban a dán kormány nem értett egyet, ezért kezdte el a hamarosan benyújtandó törvényjavaslat kidolgozását.

A tárca tervei szerint az új szabályozás a parlamenti vitát és jóváhagyást követően, 2025 január 1-jétől lépne életbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×