eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Nyitókép: Unsplash

Brazíliában „félrenéznek” a kis mennyiségű marihuána kapcsán

A brazil legfelsőbb bíróság keddi határozatával kivonta a bűncselekménynek nyilvánított tevékenységek köréből a kis mennyiségű kannabisz személyes használatra történő birtoklását és fogyasztását.

A grémium döntésének értelmében – illetve a törvényhozás hasonló irányú jogalkotása esetén – a jövőben csak közigazgatási szabálysértésnek minősül, és nem jár büntetőjogi következményekkel a kisebb mennyiségű kannabisz személyes használatra történő fogyasztása és birtoklása.

A kábítószer árusítása továbbra is illegális marad Brazíliában.

A 11 tagú legfelsőbb bíróság tagjai kedden szavaztak a dekriminalizációról; az új szabályok hatályba lépésének időpontjáról, valamint a birtokolható kábítószer még nem bűncselekménynek minősülő maximális mennyiségéről később döntenek.

„Nem tartjuk ártalmatlannak, ezért nem is legalizáljuk a kábítószer-fogyasztást. A kannabisz továbbra is illegális szernek minősül, nyilvános fogyasztása pedig tilos” – fogalmazott Luís Roberto Barroso, a grémium elnöke. Hozzátette: a bírák célja az volt, hogy megtalálják a leghatékonyabb módszert a "drogjárvány" visszaszorítására, miután a növekvő drogkereskedelem ellen korábban hozott intézkedések sorra kudarcba fulladtak Brazíliában.

A brazil kongresszus által 2006-ban elfogadott drogtörvény értelmében a kis mennyiségű kábítószer, köztük a kannabisz birtoklásával tetten értek alternatív büntetésekkel, egyebek között közmunkával sújthatók. Szakértők szerint azonban ez a jogszabály túlságosan zavaros, és nem állapított meg konkrét mennyiséget sem, hogy a hatóságok és a bíróságok könnyebben meg tudják különböztetni a személyes használatot a kereskedelemtől.

A legfelsőbb bíróság keddi döntését régóta szorgalmazták Brazíliában, mondván, hogy a kannabisz dekriminalizálása a fogvatartottak számának jelentős csökkenéséhez is hozzájárulhat a túlzsúfolt brazil börtönökben. A mintegy 210 millió lakosú ország fegyintézeteiben tartják fogva a legtöbb elítéltet az Egyesült Államok és Kína után, a jelenleg mintegy 840 ezer elítélt közül sokan csekély mennyiségű kábítószer birtoklása miatt kerültek börtönbe.

A jelenlegi jogszabályok kritikusai szerint rendszerint kábítószer-kereskedelem vádjával ítélik el a kis mennyiségű kábítószer birtoklása miatt őrizetbe vett fogyasztókat is, akik a túlzsúfolt börtönökben arra kényszerülnek, hogy csatlakozzanak a bűnbandákhoz.

Mivel a törvényhozás szintjén zajló döntési folyamat még nem ért véget az ügyben, a legfelsőbb bíróság keddi határozatával nem lépnek hatályba új jogszabályok. Ha a szenátusi bizottságok jóváhagyják azt az áprilisban elfogadott alkotmánymódosítási javaslatot, amelynek értelmében bármilyen mennyiségű tiltott anyag birtoklása bűncselekménynek minősülne Brazíliában, a jogszabály – bár továbbra is támadható lesz – elsőbbséget élvez majd a legfelsőbb bíróság döntésével szemben. Rodrigo Pacheco, a szenátus elnöke kijelentette: nem a legfelsőbb bíróság dolga, hogy döntést hozzon az ügyben.

A kongresszus elé beterjesztett módosítási javaslatok a drogtörvény szigorítására tovább bonyolíthatják a kannabisz birtoklása és fogyasztása körüli jogi képet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Sosem műveltek még ilyet a profi magyar befektetők: mi lesz ennek a vége?

Sosem műveltek még ilyet a profi magyar befektetők: mi lesz ennek a vége?

Bár radikalizálódik a politika és erősek a geopolitikai kockázatok, a befektetőket mintha ez nem érdekelné: kifejezetten erős hónapot tudhat maga mögött a piac, igaz, Európában az EP-választások hoztak izgalmakat a tőzsdéken. A befektetési alapokat kezelő hazai portfóliómenedzserek úgy tűnik, egyelőre nem fékeznek: két éve nem látott szintre emelkedett a részvénybefektetések súlya, miközben a pénzpiaci eszközök még sosem voltak ilyen alacsony szinten.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×