eur:
394.95
usd:
369.21
bux:
71855.23
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Spanish Lynx
Nyitókép: Getty Images/Daniel Hernanz Ramos

„Egyedülálló feltámadás”: megmenekülhet a kihalástól az ibériai hiúz

Az elmúlt évtizedekben kétezer példány fölé nőtt az ezredforduló környékén a kihalás szélére sodródott, Spanyolországban és Portugáliában őshonos hiúzfaj.

Az ibériai hiúz (Lynx pardinus) "feltámadását" a természetvédelmi szakemberek példátlannak tartják a macskafélék között, különös tekintettel arra, hogy jelenleg a klímaváltozás, a környezetszennyezés és az élőhelyek elvesztése miatt olyan arányban halnak ki a különböző fajok, amire az utóbbi tízmillió évben nem volt precedens.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN), amely évente többször kiadott vörös listáján kategorizálja a különböző állatfajokat a rájuk leselkedő kockázat mértéke szerint, csütörtökön sorolta át az ibériai hiúzt a veszélyeztetett kategóriából a sérülékeny kategóriába.

Az ibériai hiúz sárga szeme és rövid barna farka hasonlít a többi hiúzfajéra, de termetre jóval kisebb náluk, és álláról jellegzetes, hosszú fekete szakáll csüng le.

2001-ben a mediterrán erdőségekben már csupán a faj 62 felnőtt példányát tartották számon, de 2022-re a populáció 648-ra nőtt az IUCN adatai szerint. Jelenleg pedig már több mint 2000, fiatal és kifejlett ibériai hiúz él szabadon a hegyvidéki, völgyekkel tagolt, több ezer kilométeren húzódó térségben.

Francisco Javier Salcedo Ortiz, a hiúzfaj megmentésén dolgozó LIFE projekt koordinátora a természetvédelem eddigi legnagyobb eredményeként értékelte ennek a macskafélének a megmenekülését, és dicsérte az ebben közreműködő földtulajdonosokat, gazdákat, vadászokat, valamint a pénzügyi és logisztikai támogatást nyújtó Európai Uniót.

A projektben főként arra összpontosítottak, hogy a faj fő prédájának, a szintén veszélyeztetett üregi nyúlnak a populációját növeljék. Emellett több száz fogságban tartott hiúzt engedtek szabadon, és helyreállították az élőhelyükön lévő bozótokat és erdőket.

Címlapról ajánljuk
Szalai Máté a gázai helyzetről: sem nem háború, sem nem béke

Szalai Máté a gázai helyzetről: sem nem háború, sem nem béke

A palesztin–izraeli konfliktus aktualitásairól, a Hezbollah és Libanon szerepéről, az amerikai elnökjelöltek Izraelhez fűződő kapcsolatáról és Ciprus kapcsán az Európai Unió lehetséges szerepéről is beszélt Szalai Máté Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Zajlik a forradalom a munkahelyeken, egyre nagyobb szerepet kapnak a nők Magyarországon

Zajlik a forradalom a munkahelyeken, egyre nagyobb szerepet kapnak a nők Magyarországon

A nők nem jobb vezetők, mint a férfiak, ahogy a férfiak sem jobbak, mint a nők, együtt tudnak jót elérni, mert más világlátásuk van – hangzott el az Egyenlítő Alapítvány mai eseményén, ahol a "Sokszínűség és Befogadás: Gyakorlati útmutató és Esettanulmányok" kutatást mutatták be. Az eseményen elhangzott, hogy egyre több az olyan cég Magyarországon, ahol a rugalmas munkavégzés, a családbarát juttatások és a nők vezetői pozíciókba segítése alapjaiban épül be a szervezeti felfogásba és működésbe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 10:58
×
×
×
×