eur:
394.91
usd:
368.79
bux:
71764.79
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Large shells, used for naval battles - Selective focus
Nyitókép: michaklootwijk/Getty Images

Északi fegyverszállítási folyosót hoznak létre Ukrajna számára

Norvégia, Svédország és Finnország katonai szállítmányozási folyosó közös kialakításáról döntött csütörtökön a norvégiai Bodö városban védelempolitikai kérdésekről tartott tanácskozáson.

A megbeszéléseken a norvég miniszterelnök, a svéd kormányfő és a finn elnök vett részt. A tájékoztatás szerint a katonai szállítmányozási folyosó segítségével gyorsabban tudnának csapatokat mozgatni a norvég kikötőkből Svédországba, illetve Finnországba.

Az útvonal Észak-Norvégiából, Észak-Svédországon keresztül Finnország északi részére fog vezetni. "Most, hogy mindannyian a NATO tagjai vagyunk, teljesen más módon tudunk együttműködni, hogy kölcsönösen megvédhessük magunkat" - mondta Jonas Gahr Störe norvég miniszterelnök sajtótájékoztatóján.

Korábban a katonai személyzet és felszerelés szállítmányozásánál az észak-déli irányú tervezés játszott főszerepet.

"Most többet fogunk nyugat-keleti irányba gondolkodni" - hangoztatta Störe. Svédország - Finnországgal együtt - 2022 májusában kérte felvételét a NATO-ba. Finnország tavaly áprilisban, Svédország pedig idén március 7-én csatlakozhatott az észak-atlanti szövetséghez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 10:58
×
×
×
×