eur:
396.56
usd:
371.01
bux:
0
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Sophia Huang Xueqin, a freelance journalist who wants to raise peopleĂŠ??s awareness on sexual harassment in China, poses with a #MeToo sign at her home. 08DEC17 SCMP/Thomas Yau (Photo by Thomas Yau/South China Morning Post via Getty Images)
Nyitókép: Thomas Yau/South China Morning Post via Getty Images

Öt évre ítéltek egy MeToo aktivistát Kínában

Sophia Huang Xueqint egy másik aktivistával együtt fogták el a rendőrök, mindketten több évnyi börtön elébe néznek államellenesnek nyilvánított tevékenységük miatt.

A 36 éves Sophia Huang Xueqin az egyik legismertebb szereplője volt a kínai MeToo mozgalomnak, úttörő történeteket hozott nyilvánosságra a szexuális zaklatás áldozatairól - írja a BBC alapján a 444. Az aktivista emellett beszélt a kínai televíziós szerkesztőségekben tapasztalt nőgyűlöletről és szexizmusról is.

Sophia Huang Xueqint pénteken öt év börtönbüntetésre ítélték államellenes felforgatás miatt.

Mint írják, az nem tisztázott, hogy az aktivista tevékenysége miért felforgatás, a tárgyalást ugyanis zárt ajtók mögött tartották. Támogatói szerint azért tartóztatták le, mert társaival rendszeresen találkozókat és fórumokat tartottak fiataloknak, hogy társadalmi kérdéseket vitassanak meg.

Sophia Huang Xueqint éppen úton volt, hogy megkezdje a brit kormány által támogatott mesterképzését a Sussexi Egyetemen, amikor 2021-ben letartóztatták a Guangzhou városában található repülőtéren. Vele volt Wang Jianbing munkaügyi aktivista is, akit szintén elfogtak a hatóságok, és akire úgyszintén börtönbüntetést szabtak ki, több mint három évet.

Az Amnesty International "rosszindulatúnak és teljesen megalapozatlannak" titulálta az ítéleteket. Sarah Brooks, a szervezet helyi igazgatója szerint mindez megmutatja, mennyire retteg a kínai kormány az aktivistáktól, akik fel mernek szólalni mások jogainak védelmében.

Címlapról ajánljuk

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata a szlovákiai balesetnek

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje a csütörtöki szlovákiai vonatbalesetnek – közölte Paczolay Máté, a külgazdasági és külügyminisztérium szóvivője. A dél-szlovákiai Érsekújvárhoz közeli vasúti átkelőnél tegnap délután autóbusszal ütközött össze egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, a balesetben a legfrissebb információk szerint hét ember meghalt, öten pedig megsebesültek – közölte a szlovák mentőszolgálat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×