eur:
395.07
usd:
368.74
bux:
69803.98
2024. június 18. kedd Arnold, Levente
A closeup of a dimly lit prison holding cell door with gripping the bars - 3D render
Nyitókép: allanswart/Getty Images

Álmában végzett a két lányával, örök börtön vár az apára

Emberölés bűntette miatt fegyházban letöltendő életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték azt a férfit, aki megölte két kiskorú lányát – tartalmazza a Fővárosi Ítélőtábla pénteki közleménye.

Azt írták,

a vádlottat a feltételes szabadság kedvezményéből kizárták.

A Fővárosi Törvényszék a pénteken meghozott jogerős ítéletében a cselekmény jogi minősítését pontosította, egyebekben azonban helybenhagyta a 2023. november 23-án kihirdetett, tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést kiszabó ítéletét - közölték.

A közleményben a Fővárosi Ítélőtábla - az elsőfokú bíróság ítélete alapján – részletesen ismertette az esetet. Eszerint a vádlott és felesége házassága 2015-2016 folyamán megromlott, kapcsolatuk elmérgesedett, majd 2018-ban a feleség két közös lányukkal elköltözött a férfitól. Válásuk után a Gödöllői Járásbíróság a gyermekeket az édesanyjuknál helyezte el és a vádlott részére kéthetente személyes kapcsolattartást biztosított.

A bíróság közlése szerint a férfi ezt követően határozta el, hogy a válás és a gyermekek elhelyezése miatt bosszút áll, majd végez magával. Terve megvalósításához vásárolt egy baltát, majd a testvérének, illetve a Gödöllői Járásbíróságnak is leveleket fogalmazott meg, amelyekben kifejtette, hogy tervét nem tartja helyesnek, azonban az őt ért igazságtalanságok rákényszerítik annak megvalósítására – írták.

Közölték, hogy a két lány 2022. május 20-án a férfinál tartózkodott, majd miután elaludtak, apjuk egy szúró eszközzel, illetve egy baltával rájuk támadt, és halálos sérüléseket okozott nekik. A gyermekek a helyszínen életüket vesztették, apjuk másnap délelőtt öngyilkosságot kísérelt meg.

A Fővárosi Törvényszék kiemelte, hogy az elkövetés eszközének beszerzése, a levelek tartalma, az elkövetés körülményei mind azt támasztják alá, hogy a férfi előre kitervelte tettét. Az utána teljesen összeszedetten megvalósított további magatartásából szintén következtetni lehet eltökéltségére – tették hozzá.

Az ítéletben azt is hangsúlyozták, hogy a gyermekei életének elvétele olyan mélységesen elítélendő, morálisan menthetetlen megtorlás, amely a társadalom erkölcsi értékrendjével teljesen összeegyeztethetetlen.

Az aljas indok mellett az aljas cél is megállapítható volt

– emelték ki. Hozzátették, hogy mérhetetlen embertelenséggel és brutalitással végezte ki alvó gyermekeit, így az ölési cselekményt különös kegyetlenséggel, több emberen és védekezésre képtelen személyek sérelmére valósította meg.

A bíróság arra is kitért közleményében, hogy a vádlott egyszer sem mutatott megbánást, és az önsértése nem értékelhető valódi öngyilkossági kísérletként, a tárgyalási megnyilvánulásaival is egybevetve az nem a megbánással függött össze.

Az ilyen elkövetőt a másodfokú tanács álláspontja szerint is végleg ki kell vonni a társadalomból, és annak védelme érdekében a feltételes szabadság kedvezményéből ki kell zárni – hangsúlyozta a bíróság.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×