eur:
394.81
usd:
368.56
bux:
72094.79
2024. június 28. péntek Irén, Levente
railway, train lines moving effect
Nyitókép: danm / Getty Images

Ez a szupervonat járhat a Budapest-Belgrád vasútvonalon - fotó

A CRRC Changchun leszállította az első hármat abból az öt elektromos motorvonatból, amit a szerb vasúttársaság, a Srbijavoz rendelt a Belgrád–Szabadka gyorsvasútra.

A Szokó , azaz Sólyom fantázianevű, Intercity szolgáltatás már működik Szabadka és Belgrád között, de a vonalon jelenleg Stadler motorvonatok közlekednek. A kapacitásbővítéshez, illetve ahhoz, hogy legyen jármű a teljes (Budapest-Belgrád) szakaszra új vonatokat is be kellett szereznie a szerb vasúttársaságnak - írta a Totalcar.

Összesen öt Sólyom motorvonatot rendelt szerb vasúttársaság tavaly októberben, az 54 millió eurós (nagyjából 21 milliárd forintos) megrendelést Goran Vesić, a Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium minisztere írta alá akkor Pekingben. Az első vonat május elején érkezett Belgrádba, majd azt újabb kettő követte nemrég, zek közül mutattak az egyiket mutatták be most.

A négy kocsiból álló motorvonat 104 méter hosszú, 242 üléssel, amiből 45 első osztályú. A vonaton vannak kerékpárszállítására alkalmas, illetve alacsonypadlós szekciók is. Az új CRRC szerelvények 200 kilométerórás sebességgel közlekednek majd a szerb főváros és Szabadka között. Amikor pedig átadják a forgalomnak a Budapest-Szabadka szakaszt is - a tervek szerint 2025 végén -, akkor ezek motorvonatok a magyar fővárosba is eljuthatnak, ha addig meg tudják szerezni a magyar hatósági engedélyeket.

A portál megjegyzi, hogy ez utóbbi kihívás lehet, ugyanis Magyarországon - az uniós tagság miatt - szigorúbbak a szabályok a vasúti járművekre, mint déli szomszédunknál. Illetve sok tanulsággal szolgálhat, hogy korábban Csehországban a kínai járművek nem kapták meg a hatósági engedélyeket és végül a két érdeklődő vasúttársaság is visszalépett a vásárlási szándékától.

Címlapról ajánljuk
Szabados Gábor az Arénában: túl magasra tette magának a lécet a futballválogatott

Szabados Gábor az Arénában: túl magasra tette magának a lécet a futballválogatott

A csoportkör után kiesett az Európa-bajnokságról a magyar labdarúgó-válogatott, ennek ellenére meg tudta erősíteni az elmúlt években kivívott pozícióját – mondta Szabados Gábor. A sportközgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a túl magas elvárásokról, a topklubokban szereplő játékosok hiányáról, Marco Rossi jövőjéről és Szoboszlai Dominik értékéről is.

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×