eur:
393.08
usd:
363.55
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nicolae Ciuca román miniszterelnök az általa vezetett kormány utolsó ülésén 2023. június 12-én. A kormány az előző nap megállapodott a három legnagyobb tanügyi szakszervezettel a közoktatási dolgozók május 21-én kezdett sztrájkja lezárásának feltételeiről.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Román kormányfő: köszönöm annak a 2,3 millió románnak, akik a PNL-re szavaztak

A Szociáldemokrata Párt (PSD) „megnyerte a választásokat, amit ma elértünk, az a románok belénk vetett bizalmát jelenti. (.) A románok értékelték a PSD által hozott kormányzati intézkedéseket” – nyilatkozott vasárnap este az európai parlamenti választások urnazárását követően Marcel Ciolacu kormányfő, a nagyobbik romániai kormánypárt elnöke.

Nicolae Ciuca, a kisebbik kormánypárt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke azt mondta, hogy a választók igent mondtak az európai értékekre és elutasították a szélsőségességet. „Köszönöm annak a 2,3 millió románnak, akik a PNL-re szavaztak, hogy a legerősebb jobboldali politikai erő lettünk Romániában” – jelentette ki Ciuca.

A CURS-Avangarde közvélemény-kutató cég exit poll felmérése szerint az EP-választásokon a két kormánypárt, a PSD és a PNL közös listája a leadott szavazatok 54 százalékát kapta. A második helyen a nacionalista Szövetség a Románok Egyesüléséért (AUR) végzett 14 százalékkal, a harmadik pedig a liberális-konzervatív pártszövetség, az Egyesült Jobboldal lett 11 százalékkal.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ) a felmérés szerint a szavazók 5 százaléka voksolt, ami két EP-mandátumot jelent.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×