eur:
396.92
usd:
371.14
bux:
70973.26
2024. június 26. szerda János, Pál
Nyitókép: Unsplash.com

FTI-csőd: az utasok egy része biztosan bukta a pénzét

A hét elején jelentett fizetésképtelenséget a müncheni regionális bíróságon Európa harmadik legnagyobb utazásszervezője, az FTI utazási csoport. Az utazásokat lemondták, magyar utasok is érintettek. A csődbiztos most olyan megoldásokon dolgozik, amelyek kielégítők lesznek a károsultaknak, a cél ugyanakkor az, hogy július 1-jétől ismét biztosíthassák az utazásokat.

Jelenleg még mintegy 60 ezer, éppen szabadságát töltő ügyfelet érint a hétfőn bejelentett csőd. A csődbiztos szerint most azon dolgoznak, hogy ezek az utasok az eredetileg tervezett időszak végéig élvezhessék a pihenésüket, azt követően pedig a tervezett módon, biztonságos körülmények között utazhassanak haza – írja az ARD.

A folyamat eddig rendkívül szervezetten zajlik. Az FTI "forródrótot" hozott létre az ügyfelek felmerülő kérdéseinek megválaszolására, aki azonban az elkövetkező napokban utazott volna az FTI-vel, annak számolnia kell azzal, hogy az utazás elmarad, mert a csődbiztos szerint a szabadság zavartalan eltöltését nem lehet garantálni.

Mindez valamennyi olyan utasra vonatkozik, aki az FTI-n keresztül foglalta le utazását június 10-ig, azaz hétfőig.

Ugyanakkor a Német Utazási Biztosítási Alap (DRSF) által nyújtott biztosítási védelem automatikusan vonatkozik a szervezett utazásokra, így az alap biztosítja a kifizetett összegek visszatérítését, de ehhez fel kell vennie a kapcsolatot az érintettekkel, mihelyst a szükséges adatok rendelkezésére állnak.

A jogi előírásoknak megfelelően a DRSF-nek az esetleges előlegeket is vissza kell térítenie, ha az utazásra nem kerülhet sor. Mindez azt jelenti, hogy a szervezett utakat előzetesen lefoglaló ügyfeleknek nem kell tartaniuk attól, hogy a csoport fizetésképtelensége következtében pénzügyi veszteség éri őket. Az adatok szerint a szervezett utazások részesedése az FTI csoportnál az utazások több mint 90 százalékát teszi ki.

Más a helyzet azon utazók esetében, akik csak a szállást foglalták vagy a repülőjegyet vásárolták az FTI-n keresztül, ugyanis ezeket a szolgáltatásokat a biztosítási alap nem fedezi.

Ilyenkor az utazók nem számíthatnak a kiadások visszatérítésére, ha az FTI törli a foglalást.

A csődbiztos szerint jelenleg keresik a megoldást a június 10. után induló utakra. A cél az, hogy a lefoglalt utakat a lehető legkorábban más utazási szolgáltatók által tervezett módon biztosítsák. Axel Bierbach reményét fejezte ki, hogy július 1-jétől találnak megfelelő megoldást. A hétfőn bejelentett csőd óta új utakat nem lehet lefoglalni az FTI-nél.

Mint azt az Infostart is megírta, az FTI fizetésképtelensége magyar ügyfeleket is érint, mintegy 1400 utasról tudott szerdáig a Magyar Utazási Irodák Szövetsége, de ez még nem biztos, hogy végleges adat.

Az érintett utazók hazaszállításáról és támogatásáról a német utazási szakma és a DRSF gondoskodik, a részletekről külön weboldalon és egy ingyenes telefonvonalon lehet tájékozódni.

Az FTI Group a koronavírus-járvány alatt került szorult helyzetbe, és ugyan kapott 595 millió euró állami támogatást, de ennek csak egy részét sikerült visszafizetni. Ráadásul a vállalat egyre több beszállítója követelt előleget, a cégnél legalább tízmilliós fedezethiány keletkezett, miután pedig a német szövetségi kormány elutasította a vállalat további támogatását, csődöt kellett jelentenie.

Címlapról ajánljuk

Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Az EP-választás megmutatta a német politikai erőviszonyokat, a kormánypártok kisebbségbe kerültek, de így sem számít előre hozott választásokra Kiss J. László. A Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az AfD jövőjéről, a lehetséges kancellárjelöltekről és arról, hogy a sorkötelezettség miért nem nyerő téma Németországban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Telefonon beszélt egymással Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter – 2023 márciusa óta nem volt ilyen beszélgetés. A Pentagon szerint a két fél a nyitott kommunikációs csatornák fenntartásának szükségességéről beszélt, az orosz védelmi minisztérium szerint arra figyelmeztették Washingtont, hogy tovább eszkalálhatják a konfliktust az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányok. Donald Trump amerikai elnökjelölt két tanácsadója olyan béketervet tett le az asztalra, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás felpörgetésének fenyegetésével késztetné Oroszországot béketárgyalásokra. A Kreml úgy reagált, nyitottak a tárgyalásra a „harctéri realitások” tükrében, vagyis az elfoglalt területeket semmiképpen nem adják vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×