eur:
394.83
usd:
367.49
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Group of Euro banknotes and a Croatian Kuna.
Nyitókép: GoodLifeStudio/Getty Images

A magyar nyaralók már csak egy helyen válthatják be megmaradt horvát kunájukat

Pórul jártak azok a külföldi turisták, akik tavaly év végégig nem váltották át euróra megmaradt kunájukat valamelyik horvátországi bankban vagy postán.

Az Európai Parlament két éve, 2022. július elején döntött úgy, hogy Horvátország huszadik államként 2023. január 1-jén csatlakozhat az euróövezethez. A Horvát Nemzeti Bank (HNB) akkor arra számított, hogy 500 millió darab bankjegyet váltanak majd be az állampolgárok.

Az Index arról számol be, hogy egy évvel az euró bevezetése után az emberek még mindig nagy mennyiségű kunabankjegyet tartanak otthon. A horvát jegybank becslése szerint eddig csaknem ötmilliárd kunát nem váltottak át. Ennél is furcsább a helyzet a fémpénzzel: mintegy hárommilliárd érméből több mint kétmilliárd még mindig a lakosságnál van.

A kunabankjegyeket és -érméket tavaly év végéig lehetett beváltani a horvátországi postákon, kereskedelmi bankokban és a Pénzügyi Ügynökség (FINA) egységeiben. 2024. január 1-től ez a lehetőség megszűnt, napjainkban a megmaradt kunákat euróra már csak a HNB-ben lehet átváltani. Arra is figyelni kell, hogy a fémpénzeket a jegybank is csak 2025. december 31-ig veszi be. A bankjegyeket viszont időkorlát nélkül fogadják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×