eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Pedro Sánchez ügyvivő kormányfő, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára (k) felesége, Begona Gómez (j2) és Carmen Calvo kormányfőhelyettes (b) társaságában a párt madridi székházánál tartott eredményváró rendezvényen 2019. november 10-én, a spanyol parlamenti választások napján.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Fernando Villar

Gyanúsított a spanyol "kormányfőné"

Feltételezett befolyással üzérkedés és üzleti korrupció miatt indított előzetes eljárásban gyanúsított.

Gyanúsítottként idézte be a bíróság a spanyol kormányfő feleségét feltételezett befolyással üzérkedés és üzleti korrupció miatt indított előzetes eljárásban – közölte a spanyol sajtó a bíróság közleményét idézve.

Az EFE spanyol hírügynökségben is hivatkozott döntés szerint Begona Gómeznek július 5-én kell vallomást tennie a bíró előtt az ügyben, amelyben azt vizsgálják, hogy az általa írt ajánlólevelek közrejátszhattak-e bizonyos cégek közbeszerzési győzelmében.

A bírósági keresetet a Manos Limpias (Tiszta Kezek) nevű szervezet nyújtotta be sajtóinformációk alapján, amelyek szerint a levélben támogatott ideiglenes cégszövetség többségi részvényese részt vett a madridi Complutense egyetem jelenleg Gómez által vezetett mesterképzésnek a létrehozásában.

A feljelentést megalapozó újságcikkek szerint a kormányfő neje által korábban irányított Africa Center oktatási központ 2020-ban szponzorációs megállapodást kötött az Air Europa légitársaságot tulajdonló Globalia vállalattal. A légitársaságnak az állam dobott 475 millió euró értékű mentőövet 2020 novemberében a koronavírus-járvány miatti korlátozások miatt.

A madridi megyei ügyészség bűncselekményre utaló bizonyítékok hiányára hivatkozva korábban az eljárás megszüntetését kérte, ám ezt a bíróság elutasította.

Pedro Sánchez miniszterelnök az ügy kirobbanását követően április végén néhány napra visszavonult a nyilvános szereplésektől, hogy átgondolja, a posztján marad-e.

„Tudatában vagyok, hogy nem azért jelentették fel Begonát, mert valami törvénytelent tett, ők is tudják, hogy nincs ügy, hanem azért, mert a feleségem” – fogalmazott a kormányfő, aki végül úgy döntött: nem mond le tisztségéről.

Begona Gómez beidézésének hírére az ellenzéki pártok a miniszterelnök "politikai felelősségvállalását" sürgették.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 19:46
×
×
×
×