eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Csendőrökkel dulakodnak román résztvevők, akik erőszakkal benyomult az úzvölgyi katonatemetőbe, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án.
Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Valami megint készül Úzvölgyében

Az RMDSZ szerint újra készül a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), amely magyarellenes gyűlöletkeltéssel próbálja népszerűségét növelni.

Újra Úzvölgyébe készül a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), amely magyarellenes gyűlöletkeltéssel próbálja népszerűségét növelni - mutatott rá Hajdú Gábor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Hargita megyei képviselője, aki kedden az emberi jogokkal foglalkozó EBESZ-hivatal Bukarestbe látogató küldöttségének figyelmét is felhívta a június 13-ára tervezett újabb nacionalista megmozdulás által jelentett veszélyre.

"Újra az Úzvölgyébe készül az AUR! Nem egyszer bizonyították, hogy ők nem a béke szándékával mennek oda, hanem azért, hogy nagyapáink sírjain táncoljanak, leszaggassák a kerítéseket, és tönkretegyék a katonatemetőt" - idézték a szövetség kedden kiadott közleményében a politikust, aki az EBESZ parlamenti közgyűlésében is képviseli az RMDSZ-t.

Hajdú Gábor szerint az erdélyi magyarok veszélyérzete elmúlhatott ugyan az elmúlt időszakban, de a veszély nem szűnt meg.

"Azt látjuk a mostani választási kampányban is, hogy az AUR magyarellenes megnyilvánulásokkal támadja a magyarokat. Ők ebből akarnak megerősödni. Szatmáron céltáblának használják a magyar közösséget, a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) összefogtak a magyarok ellen. Kolozsváron magyar iskolákat akarnak bezáratni. Perek százait visszük a hátunkon, amelyek az anyanyelvhasználat, a zászlóink és címereink ellen irányulnak, és most újra Úzvölgyébe készülnek június 13-án, hogy meggyalázzák őseink emlékét és sírjait" - sorolta a képviselő az AUR magyarellenes támadásait.

Az RMDSZ politikusa felhívta a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala képviselőinek figyelmét arra, hogy az AUR nem légből kapott veszély, szerinte "ez az ízig-vérig magyarellenes" párt megerősödve fog bejutni az önkormányzatokba és az Európai Parlamentbe.

"Ne legyen kétségünk: csak mi, az RMDSZ fogunk szembeszállni velük. Minél többen szavazunk vasárnap az RMDSZ-re, annál nagyobb erőnk lesz védekezni ellenük! Magyarellenességre magyar szavazat a válasz!" - nyomatékosította Hajdú Gábor az RMDSZ közleménye szerint.

A képviselő a magyar médiának adott nyilatkozatában beszámolt arról is: az RMDSZ azt kérte az EBESZ emberi jogi hivatalától, küldjön megfigyelőket a romániai EP- és parlamenti választásokra.

A találkozón Hajdú Gábor felhívta a nemzetközi szervezet figyelmét arra, hogy a romániai magyarság európai képviseletét az - ország lakosságának alig hat százalékát kitevő kisebbségi magyarság számára méltánytalanul magas - ötszázalékos választási küszöb is veszélyezteti. Amennyiben ugyanis a magyarok választási hajlandósága nem éri el a várhatóan magas román részvételi arányt, akkor nem a számarányánál kevesebb magyar képviselő jut be Romániából az EP-be, hanem egyáltalán nem lesz brüsszeli képviselete a több mint egymilliós magyarságnak - magyarázta a képviselő.

"Az RMDSZ-nek az a szerepe, hogy tudatosítsa, mi a tét. Az erdélyi magyarságnak, a székelységnek kell legyen annyi életösztöne, hogy önmaga érdekeit és a jövő generációk érdekeit felismerve elmenjen szavazni, mert ez egy közösségi ügy" - mutatott rá az RMDSZ Hargita megyei képviselője.

Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×