eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

Párizs 2024: társadalmi tisztogatással vádolják a francia kormányt

A 90 civil szervezetet képviselő „Le Revers de la Médaille” kollektíva hétfőn közzétett jelentésében azt írja, több ezer hajléktalan embert távolítottak el Párizsból és környékéről az olimpiai játékok előtt. A városvezetés az államot hibáztatja.

A jelentés szerint az Île-de-France régióból eltüntették azokat az embereket, akiket a „hatalom nem kívánatosnak tart”. Az elköltöztetett személyek között vannak menedékkérők, valamint családok és gyermekek, akik már így is bizonytalan és kiszolgáltatott helyzetben vannak, de a rendőrség a szexmunkásokkal és a kábítószerfüggőkkel szemben is keményen fellépett, eltávolítva őket a megszokott hálózataiktól, amelyekben létfontosságú egészségügyi ellátásban és támogatásban részesülhettek volna – írja a The Guardiant idézve a Blikk.

A kitelepítések tavaly április óta fokozódtak a városban és környékén, és az elmúlt 13 hónapban 12 545 embert költöztettek el. Az embereket buszokkal szállítják a tavaly létrehozott ideiglenes regionális központokba, amelyek rövid távú megoldást jelentenek a problémára – olvasható.

Paul Alauzy, a Médecins du Monde egészségügyi megfigyelésért felelős koordinátora azzal vádolta a hatóságokat, hogy „társadalmi tisztogatást” hajtanak végre a város legveszélyeztetettebb lakossága ellen annak érdekében, hogy Párizs „a lehető leghízelgőbb fényben tűnjön fel” az olimpiai játékokra.

„A szőnyeg alá rejtik a nyomort. Ha ez valóban méltó megoldás lenne a problémára, az emberek azért harcolnának, hogy felszállhassanak a buszokra. De nem így van” – fogalmazott. Azt is hozzátette, hogy a kitelepítésekkel ellehetetlenítik ezeket az embereket, valamint azokat is, akik segíteni szeretnének nekik.

Bár ezek a közpolitikai folyamatok már évek óta léteznek, számos mutató arra enged következtetni, hogy az olimpia gyorsítóként hat.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere szerint a városháza évek óta arra kéri a felelős kormányt, hogy álljon elő egy hiteles tervvel a főváros utcáin élő, becslések szerint 3600 ember elhelyezésére. Mint elmondta bár nem az ő feladatuk, de így is minden héten lakásokba és otthonokba helyeznek el segítségre szoruló lakásokat.

Egy áprilisi sajtótájékoztatón Pierre Rabadan, korábbi francia rögbi-válogatott, jelenleg az Olimpiáért felelős főpolgármester-helyettes azt mondta, hogy a problémát a Párizs utcáin élő hajléktalanok száma jelenti, nem pedig a játékok. Szerinte az a 300 ember, akit a központi biztonsági zónából való elköltöztetéssel fenyegettek, kevesebb mint 10%-a a Párizs utcáin alvóknak.

Címlapról ajánljuk
A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

Az Európa-bajnokság eddigi legnagyobb meglepetését – pozitív értelemben – a georgiai válogatott okozta, amely vasárnap este kilenc órától története legnagyobb mérkőzését játssza Kölnben, a spanyolok ellen. Százéves grúz-georgiai futballtörténelem, magasságokkal és mélységekkel.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×