eur:
394.93
usd:
367.86
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Brigitte Bierlein ideiglenes osztrák kancellár érkezik az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülésére 2019. október 18-án. A tárgyalások középpontjában a Nagy-Britannia uniós tagsága megszűnéséről előző nap született megállapodás áll.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Ausztria búcsúzik első női kancellárjától

Nehéz időkben segítette ki Ausztriát: a hírhedt Ibiza-botrányt követő politikai zűrzavarban az akkori kancellár Sebastian Kurz lemondását követően, ideiglenesen vette át a kancellári tisztséget. Ha csak néhány hónapra is, de ő volt az első nő az osztrák kormány élén. Brigitte Bierlein 74 éves korában a hét elején hunyt el.

Brigitte Bierlein fél éven keresztül, 2019. június 3-tól 2020. január 7-ig volt Ausztria kancellárja. Ezt megelőzően 2003-tól tizenöt éven keresztül az alkotmánybíróság alelnökeként, majd 2018-tól az alkotmánybíróság elnökeként szerzett elsimerést magának.

Nehéz időszakban vállalta a felelősséget, a köztársaság és szülőföldje, Ausztria iránti szeretetből

- hangsúlyozta az X platfomon Karl Nehammer. "Hazánk nagy hálával tartozik neki" - fogalmazott a jelenlegi osztrák kancellár.

A korábbi alkotmánybíró egy köztisztviselőkből álló kormányt vezetett, amelyet a nyilvánosság szakértői kormányként emlegetett.

Soha nem törekedett karrierre, hiúság nélkül és nagy kötelességtudattal töltötte be a kormány élén vállalt hivatalát - írta Nehammer.

Hasonlóan méltatta Brigitte Bierleint az oszrák államfő. Alexander Van der Bellen szerint olyan bátor és fegyelmezett nő volt, akik felelősséget vállalt akkor, amikor hazájának szüksége volt rá.

Méltatta utódját és ugyanakkor elődjét is Sebastian Kurz, akinek kormányát az Ibiza-botrányt követően az osztrák parlament 2019 júniusában bizalmatlansági szavazással buktatta meg. Kurz ugyanakkor a 2019 őszén tartott új választások után, 2020 elejétől ismét kormányt alakíthatott, és Bierleintől - noha az ellene indított bírósági per miatt átmeneti időre - ismét "visszavehette" a kancellári stafétabotot.

"Brigitte Bierlein viharos időszakban elkötelezetten biztosította a stabilitást Ausztriában"

- ismerte el Kurz ugyancsak az X-en közölt bejegyzésében.

Az alkotmánybíróság jelenlegi elnöke, Christoph Grabenwarter szerint a testület egy pártatlan volt elnököt, Ausztria pedig a jogállamiság eltökélt védelmezőjét veszítette el.

Az ORF közszolgálati médium közleménye szerint Brigitte Bierlein halálát rövid, súlyos súlyos betegség okozta.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×