eur:
394.04
usd:
365.95
bux:
71911.21
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Andrzej Duda lengyel államfő érkezik a NATO-tagországok kétnapos csúcstalálkozójára Vilniusban 2023. július 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Andrzej Duda szerint Donald Tusk kormánya sérti a jogállamiságot

A lengyel elnök furcsának tartja, hogy elég volt leváltani a lengyel kormányt, és az EB szemében visszaállt a jogállamiság.

Lengyelországban a jelenlegi, Donald Tusk által vezetett kormány sérti a jogállamiságot, miniszterelnöki utasítások alapján kormányoz, míg a Jog és Igazságosság által vezetett, Brüsszel által bírált előző kabinet törvényes módon járt el - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök egy keddi rádióinterjúban.

Az RMF FM lengyel kereskedelmi rádióban elhangzott beszélgetésben Andrzej Duda felidézte: az Európai Bizottság (EB) múlt héten lezárta az európai uniós szerződés 7. cikke szerinti, 2017-ben elindított eljárást Lengyelországgal szemben.

"Kiderült, hogy elég volt leváltani a lengyel kormányt, és az EB szemében visszaállt a jogállamiság, ez nagyon különleges megközelítése a demokráciának" - fogalmazott Duda.

"Teljesen jogtalannak" nevezte az elnök a tavaly novemberben beiktatott Tusk-kormány egyes lépéseit, köztük az ügyész leváltásának módszerét. "Megmondom röviden: a jogállamiságot Lengyelországban csak most sértik" - jelentette ki.

A műsorvezető azon kérdésre, hogy az előző kormány idején nem sérült-e a jogállam, az államfő úgy válaszolt: nem, mivel "korábban minden demokratikus alapokra támaszkodott", és a Jog és Igazságosság (PiS) kormánya "mindent a törvények alapján tett, nem pedig a miniszterelnök utasításai, a miniszterek önkényes megítélése alapján".

A jelenlegi kormány viszont "látja, hogy törvényi alapon képtelen változásokat végrehajtani Lengyelországban (.), ezért merőben a jogtalanság szellemében cselekszik, erőszakos megoldásokat alkalmaz" - érvelt Duda.

Az interjú során szóba került az országos igazságügyi tanácsról (KRS) szóló, a parlament előtt lévő törvénymódosítás, amely alapján lerövidítenék a testület hivatali időszakát. Ez a megoldás Duda szerint komoly alkotmányos kételyeket ébreszt.

Amennyiben a törvénymódosítást a parlament megszavazza, és Duda utána vétót emel, azt az alsóház csak a szavazatok háromötödös többségével utasíthatja el, amellyel viszont a jelenlegi kormánykoalíció nem rendelkezik.

Az uniós jogállamisági eljárás lezárását múlt héten Adam Bodnar igazságügyi miniszter és főügyész a TVN24 kereskedelmi hírtelevízióban az egész kormány sikerének nevezte. Úgy ítélte meg: a lépésnek "nagy a jelentősége, mert Lengyelország ennek köszönhetően erősebb lesz az Európai Unióban". "Előre haladhatunk a jogállamiság javításának további szakaszaiban" - fogalmazott Bodnar.

Jaroslaw Kaczynski volt kormányfő, a PiS elnöke a TV Republika konzervatív hírtelevízióban múlt szerdán kijelentette: az EU-ban jelenleg "a jogállamiság egyszerű meghatározása érvényes", mégpedig az, hogy "amennyiben megvan (.) a németeknek alárendelt kormány, akkor fennáll a jogállamiság, ha pedig nincs, akkor nem áll fenn".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×