eur:
394.89
usd:
367.9
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Leadja szavazatát Claudia Sheinbaum kormánypárti elnökjelölt az elnök- és parlamenti választásokon Mexikóvárosban 2024. június 2-án.
Nyitókép: Claudia Sheinbaum kormánypárti elnökjelölt az elnök- és parlamenti választásokon Mexikóvárosban 2024. június 2-án. MTI/AP/Matias Delacroix

Mexikóban megkezdődtek az elnök- és parlamenti választások

Mexikó történetében első alkalommal kerülhet nő az államfői székbe.

A latin-amerikai országban csaknem 100 millió választópolgárt várnak a szavazóurnákhoz.

Közvélemény-kutatások szerint Mexikó történetében első alkalommal kerülhet nő az államfői székbe. A kormánypárti jelölt, Claudia Sheinbaum számít a választás favoritjának, kihívója pedig az ellenzéki Xóchitl Gálvez. Az első eredményeket helyi idő szerint késő este várják.

Mexikó történetének legnagyobb választási napjáról van szó tekintettel arra, hogy az elnök mellett a képviselőház és a szenátus tagjait, valamint a regionális és önkormányzati képviselőket is megválasztják. Összesen több mint 20 ezer tisztség sorsa dől el a voksoláson. Mindemellett a 31 mexikói tagállamból nyolcban és a fővárosi szövetségi kerületben a kormányzói tisztségről is szavaznak.

A 61 éves fizikus végzettségű, litván és bolgár gyökerekkel rendelkező, zsidó származású Sheinbaum 2018 óta Mexikóváros polgármestere volt, míg tavaly le nem mondott posztjáról, hogy indulhasson az elnökválasztáson. Sheinbaum a leköszönő Andrés Manuel López Obrador bizalmasának számít, aki alkotmányos korlátok miatt hat éves hivatali idejének letöltését követően nem indulhat újra.

Sheinbaum kihívója, a szintén 61 éves Gálvez vállalkozó, aki egy ideig független szenátorként tevékenykedett. A politikusnő a jobbközép Nemzeti Akció Párthoz (PAN) áll közel. Politikai karrierje 2000-ben indult, amikor az őshonos népek országos megbízottja lett.

A szeptemberben kezdődött választási kampányt erőszak árnyalta be. Legalább 34, különböző tisztségért induló jelöltet gyilkoltak meg az Integralia tanácsadó cég adatai szerint. Az erőszakcselekmények hátterében befolyásért vetélkedő bűnözői csoportokat gyanítanak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×