eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Nyitókép: Kolumbia kormánya

Történelmi expedíció: feltárják a „hajóroncsok Szent Grálját”

Mintegy 20 milliárd dollár értékben lehet kincs azon a spanyol hajón, melyet több mint háromszáz évvel ezelőtt süllyesztett el a brit királyi haditengerészet.

A kolumbiai kormány megkezdte annak a XVIII. században elsüllyedt spanyol gályának a feltárását, melyet a „hajóroncsok szent gráljának” tartanak – írja a BBC tudósítása alapján a Telex.

A helyi kormányzat védett régészeti területté nyilvánította azt a helyet, ahol a hajóroncs van. A különböző értéktárgyakat szállító San José-galleont a brit királyi haditengerészet 1708-ban süllyesztette el a Karib-tengeren, Cartagena közelében. A támadásban a legénység csaknem hatszáz tagja életét vesztette.

A hajó Spanyolország felé tartott, rakományából pedig a britek elleni háborút finanszírozták volna a történészek szerint.

Egyes becslések szerint a kincsek értéke mintegy 20 milliárd dollár lehet.

A kolumbiai kormány 2015-ben jelentette be, hogy feltárja a San José-galleon roncsait, de azóta is jogi vita zajlik arról, melyik államot illeti meg a tenger mélyén található kincs, amelyre Kolumbia és Spanyolország mellett igényt tartana egy amerikai mentőcég is.

A kutatók távoli szenzorokkal készítenek képeket a lelőhelyről. A kolumbiai Antropológiai és Történeti Intézet közölte: robotokat is bevetnek a hajóroncs vizsgálata során. Juan David Correa kolumbiai kulturális miniszter tájékoztatása szerint még sohasem indított ilyen jellegű expedíciót a dél-amerikai állam.

A mélytengeri expedíciók veszélyeiről szól az alábbi beszélgetés:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 22:05
×
×
×
×