eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Josh Koch / U.S. Geological Survey

Aggasztó jelenség Alaszkában: rozsdásodnak a folyók

Bizonyos fémek, ásványok a felmelegedés hatására kiolvadnak a tartósan fagyott talajból, és bejutnak a hegyi patakokba, illetve a folyóvizekbe, így egyre nagyobb veszélyeknek van kitéve az élővilág.

Egyre komolyabb mértékben „rozsdásodnak” az Egyesült Államok északi államainak területén található hegyi patakok és folyók. A mélyből kiolvadó fémes ásványok festik át narancssárga színűvé a vizeket, tönkretéve ezzel számos élőhelyet és ivóvízbázist – írja a Telex a The Guardian tudósítása alapján.

A jelenséget a klímaváltozással járó felmelegedéssel indokolják a tudósok, akik szerint a sarkkörön kétszer-háromszor gyorsabban zajlik a folyamat. Ennek hatására pedig a folyókat megfestő ásványok egyre gyakrabban olvadnak ki a permafrosztból, vagyis a tartósan fagyott talajból, és bejutnak a hegyi patakokba, illetve a folyóvizekbe.

Több kutatás is bebizonyította, hogy a réz és a cink mellett a kénsav szulfátok gyűjtőnéven számon tartott vegyületek sóinak koncentrációja megkétszereződött az észak-amerikai felszíni vízfolyásokban az elmúlt három évtizedben. A különböző fémek oxidálódnak a permafrosztból való kiolvadásuk után, így színezőanyaggá válnak a vízben, valamint növelik annak savasságát, ami komoly károkat okoz az élővilágban.

A legfőbb problémát az jelenti, hogy a fémekkel elszennyezett vízfolyások más folyókkal, patakokkal keverednek, ami által még pusztítóbbá válnak a fémek.

A folyók, patakok „rozsdásodására” először 2018-ban figyeltek fel az alaszkai Brooks-hegységben. Szezonális jelenségről van szó, amely jellemzően júliusban és augusztusban fordul elő, amikor a talaj mélyebb rétegei is felolvadnak.

A helyi élővilág nagy veszélyben van, amit egyértelműen bizonyít, hogy a Kobuk-völgy Nemzeti Park egyik folyójából, a Kugororukból

két halfaj is kipusztult a megnövekedett nehézfém-koncentráció, illetve a szennyezés miatt.

A makrogerinctelenek száma is folyamatosan csökken, továbbá a fenéken található biofilm rétegben is óriási pusztítást eredményezett a vizek rozsdásodása. A permafroszt kiolvadása a virológusok figyelemét is felkeltette, ugyanis nem lehet kizárni, hogy a fagyott talajból kiszabaduló vírusok akár járványokat is rászabadíthatnak az emberiségre, valamint az élővilágra.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×