eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Pitlivij orosz Krivak osztályú rakétás fregatt. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

NATO-tagállamoktól sajátított ki területeket Oroszország

A Moszkva által kiadott rendeletből kiderül, hogy Oroszország egyoldalúan lépett a Litvániával és Finnországgal közös határ megváltoztatásában.

Az orosz védelmi minisztérium által előkészített rendelet szerint a Kreml a Finn-öbölben, valamint a kalinyingrádi terület közelében található beltengeri vizek egy részét sajátította ki önhatalmúlag - írja a Kyiv Independent beszámolója nyomán a Portfolio.

A lépés Baltijszk és Zelenodraszk városok körül érvényesek a Kreml szerint. Nemzetközi szinten nem ismerték el Moszkva egyoldalú húzását, egyelőre egyik, az ügyben érintett ország sem reagált.

Moszkvának az a célja, hogy az kiterjessze az orosz felségvizek szélességét, amelyek az oroszokhoz tartozó szigetek és a partvonal melletti területet mérik Litvánia és Finnország térségében

- írják.

Oroszország célja a földrajzi koordináták megváltoztatása a Sommers, Jahi, Rodsher, Malyi Tyuters, Vigrund és Gogland szigetek, valamint a finn államhatár közelében lévő Narva folyó északi torkolatának közelében. Az oroszok által javasolt változtatásokban a kurlandi és a Visztula-hasadékok melletti területeket, továbbá a Litvániával közös határon lévő Taran-fok hovatartozását is újraértelmezte.

Magyarázatként az szerepel a rendeletben, hogy a korábbi koordinátákat kisméretű térképeken jegyezték be, és 20. századi kutatások szolgáltatják hozzájuk az alapot.

Az orosz védelmi minisztérium úgy fogalmaz, hogy a Szovjetunió Minisztertanácsának 1985-ös rendeletében megállapított érvényes koordináták "nem felelnek meg teljes mértékben a jelenlegi földrajzi helyzetnek".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×