eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Antony Blinken amerikai külügyminiszter nyilatkozik a kairói repülőtéren Jordániába indulása előtt, 2023. október 15-én.
Nyitókép: MTI/AP/Jacquelyn Martin

Haiti katonai segélyezésébe kezdett az USA - De mi lesz így Ukrajnával?

Republikánus illetékesek levelet is írtak a külügyminiszternek, hogy tisztázódjon, mi most a terv.

Amerikai republikánus vezetők amiatt kritizálják most a Biden-kormányt, hogy önkényesen 60 millió dollár értékű katonai felszerelést küldött a Haitin állomásozó kenyai erőknek - amelyek a helyi bandaháborúk megfékezése végett vannak ott -, a pénzt viszont szerintük Ukrajna megsegítésére kellene felhasználni - írja a Politicóra hivatkozva az Index.

Az ügyben levelet is kapott Antony Blinken külügyminiszter a Képviselőház külügyi bizottságának texasi elnökétől és a Szenátus külügyi bizottságának rangidős tagjától.

A csomag puskákat, lőszert és páncélozott járműveket tartalmaz a szigetre tartó kenyai erők számára. Ezek várhatóan csütörtökön érkeznek – ugyanazon a napon, amikor William Ruto kenyai elnök Washingtonban találkozik az Egyesült Államok vezető tisztviselőivel.

A republikánusok megkérdőjelezik, hogy az Egyesült Államok által támogatott haiti terv valóban sikerre vezet-e, ráadásul nem vázolja fel a beavatkozás konkrét ütemezését, és nem részletezi, hogy az Egyesült Államok mennyi pénzt szánna a misszióra.

A kormányzat részéről közben azt ígérik, hogy az ukrajnai támogatáson nem esik csorba a haiti akció miatt.

Hogy Haitin hogyan, mitől és mikor lehet béke, azt senki nem tudja, de terv sincs rá rövid távra. Az amerikai cél, hogy olyan körülményeket teremtsenek az országban, amelyek közt például választásokat lehet tartani.

Címlapról ajánljuk

időjárás
Irány a vízpart!

Közeledik Magyarország első idei hőhulláma, kapunk egy kis kóstolót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Vadonatúj békejavaslat érkezett, kiverheti a biztosítékot Putyinnál egy új tervezet – Háborús híreink vasárnap

Vadonatúj békejavaslat érkezett, kiverheti a biztosítékot Putyinnál egy új tervezet – Háborús híreink vasárnap

Tegnap Emmanuel Macron francia elnök kijelentette, hogy ki kell szélesíteni az ukrajnai békefolyamatban résztvevő országok körét, míg Giorgia Meloni olasz kormányfő a G7-országcsoport nevében arra szólított fel, hogy a nyári párizsi olimpia idejére világszerte szüntessék be a harcokat a háborús övezetekben. Eközben az is kiderült, hogy az unió tagállamai egyelőre nem vesznek részt közvetlenül az 50 milliárd dolláros ukrajnai hitelben, amelyet a G7 csoport a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételekből finanszírozna.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×