eur:
394.95
usd:
369.21
bux:
71855.23
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Happy woman driving a car and smiling. Cute young success happy brunette woman is driving a car. Portrait of happy female driver steering car with safety belt
Nyitókép: dragana991/Getty Images

Közlekedésbiztonsági szervezet: vezess úgy, mint egy nő!

Egy francia szervezet a rendelkezésre álló adatok alapján azt állítja, a nők sokkal óvatosabban vezetnek, ezért kisebb eséllyel sérülnek vagy halnak meg az utakon.

Elsőre megosztónak tűnő kijelentéssel próbálja biztonságos vezetésre ösztönözni a járművezetőket Franciaországban a Victimes & Citoyens közlekedésbiztonsági szervezet: a legfrissebb kampány kulcsmondata ugyanis az, hogy az emberek "vezessenek úgy, ahogy egy nő" - írja a Carscoops cikke nyomán a Vezess.hu.

A csoport üzenete úgy szól: "Hogy életben maradjanak a volán mögött, a legjobb, amit a férfiak tehetnek, ha ugyanúgy viselkednek, mint a nők". Úgy vélik, ha minden közlekedő ehhez tartaná magát, csökkenne a balesetek és halálos áldozatok száma. A szervezet, hogy alátámassza állítását, tényekkel is szolgált:

az általuk közölt statisztika szerint Franciaországban a halálos kimenetelű közúti balesetek 84 százalékáért férfiak a felelősek.

Magas, 75, illetve 93 százalékos az arányuk a súlyos sérüléssel járó és az ittas vezetésből fakadó, fiatal vezetők által elkövetett balesetekben is. A nők ezzel szemben lényegesen kevesebb szabályt szegnek meg, ezáltal nyolcszor kisebb a valószínűsége annak, hogy halálos kimenetelű balesetet szenvedjenek - írják.

Sokan vitatják azonban a kampány hitelességét, mivel szerintük a statisztikákat torzítja, hogy a férfiak körében eleve magasabb a sofőrök aránya. Ám az adatok nem feltétlenül a kétkedőket igazolják, ugyanis az adatok alapján afrancia járművezetők 42 százaléka nő, ráadásul az éves átlagos futásteljesítményük, ami 11 200 kilométer, alig marad el a férfiak átlagos 12 500 kilométerétől.

Michèle Mouton rali világbajnoki ezüstérmes autóversenyző a francia RTL-nek úgy fogalmazott, hogy

a nők valóban körültekintőbben vezetnek, mint a férfiak, hiszen másokra is figyelnek az utakon, és esetükben az ittas vezetés esélye is kisebb.

Egy korábbi kutatás is hasonló eredményre jutott, akkor azt tanácsolták, ha valaki késésben van és hölgy vagy férfi is választható sofőrnek, akkor inkább előbbit válasszák. A férfi sofőrrel ugyan nagyobb esélye van, hogy kevesebb lesz a késés, de jóval nagyobb arányban nő meg a baleset kockázata, mivel a férfiak sokkal inkább hajlamosak a kockázatvállalásra, a szabályok áthágására. A nők viszont nagyobb eséllyel oda fognak érni.

Címlapról ajánljuk
Szalai Máté a gázai helyzetről: sem nem háború, sem nem béke

Szalai Máté a gázai helyzetről: sem nem háború, sem nem béke

A palesztin–izraeli konfliktus aktualitásairól, a Hezbollah és Libanon szerepéről, az amerikai elnökjelöltek Izraelhez fűződő kapcsolatáról és Ciprus kapcsán az Európai Unió lehetséges szerepéről is beszélt Szalai Máté Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Zajlik a forradalom a munkahelyeken, egyre nagyobb szerepet kapnak a nők Magyarországon

Zajlik a forradalom a munkahelyeken, egyre nagyobb szerepet kapnak a nők Magyarországon

A nők nem jobb vezetők, mint a férfiak, ahogy a férfiak sem jobbak, mint a nők, együtt tudnak jót elérni, mert más világlátásuk van – hangzott el az Egyenlítő Alapítvány mai eseményén, ahol a "Sokszínűség és Befogadás: Gyakorlati útmutató és Esettanulmányok" kutatást mutatták be. Az eseményen elhangzott, hogy egyre több az olyan cég Magyarországon, ahol a rugalmas munkavégzés, a családbarát juttatások és a nők vezetői pozíciókba segítése alapjaiban épül be a szervezeti felfogásba és működésbe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 10:58
×
×
×
×