eur:
396.37
usd:
370.76
bux:
0
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Az új német szövetségi parlament (Bundestag) alakuló ülése Berlinben 2021. október 26-án.
Nyitókép: Clemens Bilan

Bíróság előtt az államcsínyre készülő Reichsbürger-csoport vezetői

A hesseni rendőrség 2022 decemberében csapott le az államcsínyre készülő Reichsbürger-csoportra. A feltételezett puccskísérlet vezetője, Heinrich Prinz Reuss türingiai ingatlanvállalkozó azóta több társával együtt őrizetben van. A bírósági tárgyalás maratoninak ígérkezik, annak második szakasza most kezdődött.

A vádak rendkívül súlyosak, a szövetségi legfőbb ügyészség szerint a Reichsbürger nevű revizionista csoport azt tervezte, hogy felszámolja a demokratikus berendezkedést, és az 1871-ben alapított Német Császárság mintájára szervezi át az országot. A "birodalmi polgárok" logikája az volt, hogy mivel a történelmi német birodalom szerintük továbbra is fennáll, a szövetségi köztársaságnak nincs legitimitása.

A vád szerint

a szélsőjobboldali csoport 2021 augusztusa óta készítette elő az államcsínyt, amelyet erőszakkal akart végrehajtani.

Mindezt a legapróbb részletekig megtervezték. Első lépésként azt, hogy villamosenergia-ellátó hálózatra mért csapásokkal polgárháborús állapotokat idéznek elő, elfoglalják a berlini Reichstagot, azaz a Bundestag székhelyét, és a szövetségi kormány leváltásával magukhoz ragadják a hatalmat. A csoport vezetői egy úgynevezett tanácsot alakítottak, amely a kormány helyére lépett volna. Sőt egybehangzó értesülések szerint egyfajta "halállistával" is rendelkeztek, amelyen legfőbb ellenségeik neve szerepelt, köztük állítólag Olaf Scholz kancelláré is.

Az alkotmányvédelmi hivatal adatai szerint mintegy 23 ezren tartoznak a csoporthoz, amelynek számos szimpatizánsa is van. Reuss herceggel az élen összesen huszonheten állnak a bíróság előtt. A vádak között szerepel a terrorszervezetben való tagság vagy a szervezet támogatása, egyes esetekben a hazaárulás és a fegyvertartási törvény megsértése is.

A vádlottak nagy száma miatt ügyüket három regionális felsőfokú bíróság tárgyalja Frankfurtban, Stuttgartban és Münchenben. A fő vádlottak a herceggel az élen Frankfurtban kedden álltak a bíróság elé. Köztük van az élettársa, továbbá az AfD radikális jobboldali párt egyik volt parlamenti képviselője, egy volt bíró, egy volt rendőr, valamint három korábbi katona.

A legfőbb vádpont szerint a rendszer erőszakos megdöntését tervezték. Céljuk az volt, hogy az általuk létrehozott "titkos társaság" felszabadítsa az országot. Az ügyészség szerint ezzel az X napra, azaz a puccs napjára vártak, és ezt készítették elő. Erre a napra állították össze a fő ellenségek listáit is, azaz a felételezések szerint bizonyos személyek meggyilkolását is tervezték.

A vád tartalmazza azt is, hogy fegyveres támadást készítettek elő a Bundestag ellen, ennek során parlamenti képviselőket kellett volna elfogni. Mindezt Birgit Malsack Winkemann segítségével tervezték, aki akkor még az AfD képviselője volt. Reuss hercegnek átmeneti időszakra államfői tisztséget szántak, a többi között a volt szövetséges államokkal, különösen Oroszországgal kellett volna "békeszerződésekről" tárgyalnia. Oroszországgal állítólag többször is igyekeztek kapcsolatot létesíteni, hogy támogatást kapjanak terveik megvalósításhoz.

A ZDF közszolgalati médium szerint a herceggel az élen most a kilenc fő vádlott áll a bíróság előtt. teljes vádirat több mint 600 oldalt tesz ki. A nyomozás szerint számos jel utalt arra, hogy a előkészületek részletekbe menően kidolgozottak voltak, beleértve katonák toborzását, fegyverek, illetve egyéb szükségesnek tartott felszerelések beszerzését.

Összesen csaknem 380 lőfegyvert, mintegy 350 szúró-, illetve vágófegyvert, valamint éjjellátó készülékeket és műholdas telefonokat foglaltak le.

A mostani bírósági tárgyalást mintegy 40 napra tervezték, és körülbelül 2250 tanút kívánnak meghallgatni. A frankfurti legfelsőbb területi bíróság szóvivője szerint az eljárós olyan mértékű, amelyhez hasonlót még nem tartottak. A vádlottakat összesen 25 védőügyvéd képviseli. Mivel maratoni folyamatra számítanak, a maximális biztonság érdekében erre a célra külön tárgyalótermet építettek több mint egymillió eurós költséggel.

A frankfurti szakasz előtt áprilisban Stuttgartban tartottak bírósági tárgyalást, a vádlottak között akkor a Reuss-csoport katonai ágának tagjai voltak. A stuttgarti, illetve a most kezdődött frankfurti szakasz után a következő fordulóra június 18-tól Münchenben kerül sor.

Az ARD közszolgálati televízió a szövetségi főügyészt idézte, aki szerint a szövetségi köztársaság történetében ez a legnagyobb összeesküvés, amely a szabad, demokratikus államrend ellen terveztek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×