eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Tévékamerák a Robert Fico szlovák miniszterelnököt ápoló besztercebányai F. D. Roosevelt Kóház előtt 2024. május 17-én. A politikust két nappal korábban Nyitrabányán négy lövéssel életveszélyesen megsebesítette egy 71 éves lévai férfi.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Ismét megoperálták Robert Ficót

Kétórás műtéten esett át a szlovák kormányfő.

Robert Ficóra szerda délután lőtt rá egy 71 éves lévai férfi a kihelyezett kormányülés után Nyitrabányán. Azóta a kormányfőt lőtt sebeivel a besztercebányai Roosevelt kórház intenzív osztályán kezelik, ahová mentőhelikopterrel szállították.

Pénteken a kormányfő közel kétórás műtéti beavatkozáson esett át, mialatt az orvosok megpróbálták az "állapotát a pozitív prognózis felé mozdítani" – tudósított Robert Kalinák védelmi miniszter az Új Szó beszámolója szerint. A beavatkozás a sebek gyorsabb gyógyulását segíti.

"Az állapota továbbra is nagyon súlyos" – tette hozzá, megjegyezve, hogy néhány napba telik, míg egyértelművé válik, miként alakul tovább a kormányfő egészségügyi állapota. A kormányfő állapotával kapcsolatban hírzárlat van érvényben, csak a legalapvetőbb információkról számolnak be.

Robert Fico most is eszméleténél van, állapota stabil, de súlyos.

Miriam Lapuníková, a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház igazgatója elmondta, a miniszterelnökön CT-vizsgálatot végeztek, ennek eredményei alapján eltávolították a lőtt sebből visszamaradt, elhalt szöveteket. "A páciens állapota valóban súlyos, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon kezelik" – emelte ki.

A kórházigazgató elmondása szerint minden reggel egy szakértői konzílium határozza meg, mi legyen a következő lépés, emiatt az sem világos, szükség lesz-e még további műtétekre. Ígérete szerint az egészségügyi intézmény naponta friss jelentést ad majd a kormányfő állapotáról a közösségi felületeken.

"Jobb a kedvem, mert előrelépést látok" – mondta a védelmi miniszter a Parameter tudósítása szerint, hozzátéve, a mai műtét által arra lehet következtetni, hogy az első jól sikerült.

Szlovákia több országból is kapott több ajánlatot a miniszterelnök átszállítására. "Mindannyian, beleértve a miniszterelnököt is, abszolút bízunk a besztercebányai kórházban" – mondta a sajtótájékoztatón a Kalinák, és egyúttal megjegyezte, nincs kétsége afelől, hogy a miniszterelnök jó kezekben van. Ugyanakkor úgy látja, hogy továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy a pozitív prognózis megfordul. Elképzelhető, hogy a Ficót a közeljövőben Pozsonyba helyezik át, de még nincs olyan állapotban, hogy ezt meg lehessen tenni. Hozzátette, minden nap a miniszterelnök mellett lesz a kórházban.

A szlovák közmédia (RTVS) hírportálján pénteken saját értesülésre hivatkozva azt írta: hétfőn ül össze az orvosi konzílium, amely a kormányfő állapotát kiértékeli és dönt esetleges átszállításáról a besztercebányai kórházból.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×