eur:
395.79
usd:
358.86
bux:
72373.37
2024. szeptember 12. csütörtök Mária
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Close up on an adult black males hand holding a knife
Nyitókép: Martin Chavez/Getty Images

Életfogytiglani börtönre ítélték a brokstedti merénylőt

Két embert ölt meg egy vonaton az ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező, a Gázai övezetből származó 34 éves palesztin férfi.

Rendkívüli felháborodást váltott ki tavaly januárban az a késes támadás, amelyet a Kiel és Hamburg között közlekedő vonaton az utasokra támadva egy palesztin férfi követett el. A brokstedti állomáson történt merénylet egy 17 éves lány és 19 éves éves barátja életét követelte, négyen súlyosan megsebesültek.

Az már napokkal a 2023. január végi merénylet után ismert volt, hogy a Schleswig-Holstein tartománybeli késes támadást az ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező, a Gázai övezetből származó 34 éves, Ibrahim A. névre hallgató palesztin férfi követte el. A merénylőnek – aki 2014-ben érkezett Németországba – nem volt bejelentett lakcíme, és alig két héttel a merénylet előtt szabadult a börtönből, ahová súlyos testi sértés miatt került.

A merénylet rendkívüli hullámokat vetett.

Nem sokkal később Nancy Faeser belügyminiszter bejelentette: a tartományokkal egyeztetve meg akarja tiltani, hogy a vonatokra és a helyi tömegközlekedési eszközökre késsel lehessen felszállni. A támadás felszította a menekültellenes indulatokat az országban, elsősorban a konzervatívok az integrációs törekvések kudarcára hívták fel a figyelmet.

Az itzehoei regionális bíróság kétrendbeli emberölés, illetve négyrendbeli emberölési kísérlet vádjával hozta meg az életfogytiglani ítéletet. A bírói tanács a bűntettet különösen súlyosnak minősítette, ezért az elkövetőt 15 év után sem lehet feltételes szabadlábra helyezni.

A védőügyvéd kérte védencének pszichiátriai elhelyezését, ezt azonban a bíróság elutasította. A pszichológiai szakértő arra a következtetésre jutott, hogy a merénylő teljes mértékben felelős tette elkövetéséért

A Frankfurter Allgemenie Zeitung ugyanakkor arra mutatott rá, hogy az életfogytiglani ítélettel az ügyet nem lehet lezárni. A tekintélyes újság szerint ugyanis továbbra is fennmaradnak azok az okok, amelyek a bűncselekményt lehetővé tették. A lap ezzel kapcsolatban a menekültügy kezelésének hiányosságaira mutatott rá. Kiemelte, hogy több hatóság is felelős a menedékkérelmek elbírálásáért, ezek azonban alig kommunikálnak egymással.

Az újság szerint Ibrahim A. tettei világossá tették, mennyire veszélyes az állam ezzel kapcsolatos kudarca.

Az újság szerint nem Ibrahim A. az egyetlen olyan fiatal migráns, aki – mint fogalmazott – "elvesztette minden stabilitását a trauma, a frusztráció és a kilátástalanság miatt." Értesülések szerint a vádlott hivatkozott ara, hogy a hatóságok több esetben is "méltatlanul" bántak vele. A bíróság szerint régóta táplálta azt az indulatot, hogy frusztrációból több embert meg akar ölni.

Címlapról ajánljuk
Medián: csak két párt jutna be a parlamentbe, ha most lennének az országgyűlési választások

Medián: csak két párt jutna be a parlamentbe, ha most lennének az országgyűlési választások

A választani tudó biztos szavazók körében négy százalékra csökkent a Fidesz-KDNP előnye a Tisza Párttal szemben – derül ki a Medián legfrissebb felméréséből. Hann Endre, a közvélemény-kutató cég vezetője az InfoRádióban elmondta: más pártok támogatottsága nem éri el az öt százalékot, ezért egyre inkább úgy tűnik, hogy a kétpárti berendezkedés felé tart a magyar belpolitika, ami a legérzékenyebben a DK-t és a Mi Hazánkot érintheti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×