eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Flag of Ukraine with silhouette of soldier on white background. Armed forces of Ukraine concept. EPS10 vector
Nyitókép: e-crow / Getty Images

Ukrajnában is lehet a börtön helyett a frontra menni

Az ukrán büntető törvénykönyv legújabb módosítása lehetővé teszi, hogy a kisebb súlyú bűncselekmény elkövetői elkerüljék a felelősségre vonást, amennyiben önként jelentkeznek a hadseregbe.

Eddig már majdnem 11 ezren éltek azzal a lehetőséggel, hogy a börtön helyett inkább jelentkezzenek a hadseregbe. A kijevi parlament első olvasatban már elfogadta azt a törvénymódosítást, amely a kisebb súlyú bűncselekmény elkövetőinek ilyen választási lehetőséget ad – írja a Kyiv Independent. Az angol nyelvű ukrán lap az NGL Media helyi hírügynökség jelentése alapján arról számolt be, hogy az új törvénymódosítás értelmében a bírósági eljárást mindaddig felfüggeszthetik, amíg a vádlott katonáskodik.

Azonban ez a szabály csak vagyon elleni bűncselekmény, kábítószerrel való visszaélés vagy közlekedési baleset okozása esetén alkalmazható. Az elévülést is figyelembe véve így előfordulhat, hogy amikor az elkövető leszerel, már nem fog eljárás indulni ellene. Érdekesség, hogy az NGL Media szerint az összes kérvényező negyede már katonaként követett el olyan bűncselekmény, amelyért egyelőre nem kell felelnie.

Az önként jelentkezők vagy a már a hadseregben szolgálók esetében mégsem automatikus a büntetőeljárás felfüggesztése. Erről minden esetben a bíróság dönthet, amely figyelembe veszi azt is, hogy a vádlott által elkövetett bűncselekmény mennyi idő alatt évül el. Továbbá azt is mérlegeli, hogy a vádlott a hadseregben hol és milyen beosztásban szolgál. Persze egyáltalán nem biztos, hogy megéri egy kisebb törvénysértés miatt beállni katonának, mivel Ukrajnában háború dúl, a büntetés elől menekülő elkövetők valószínűleg gyorsan a fronton találhatják magukat, ami akár az életükbe is kerülhet.

Korábban Oroszország tette lehetővé, hogy az elítéltek a börtönbüntetésüket katonai szolgálattal váltsák meg. Elsőre nagyon vonzónak tűnt ez a lehetőség, mivel akár több évtizednyi elzárást is meg lehetett úszni, ha valaki fél évre elment katonának. Ezzel a lehetőséggel főleg a súlyos bűncselekmények elkövetői éltek, akiket viszont nem sokra becsültek a hadseregben. Az egykori fegyencekből összeállított rohamosztagokat a legsúlyosabb harcok helyszínein vetették be. Borzalmas veszteségeket szenvedtek, mert a tisztjeik nem kímélték őket, mivel úgy gondolták, hogy az orosz társadalom söpredékei, akik feláldozhatók.

Címlapról ajánljuk

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×