eur:
387.01
usd:
356.43
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál
Amerikai ATACMS rakéták és az indításukhoz használható HIMARS sorozatvető. Forrás: Twitter/Ukraine Battle Map
Nyitókép: Forrás: Twitter/Ukraine Battle Map

Az ukránok már be is vetették a legújabb amerikai rakétáikat - videó

Óriási pusztítást végeztek Ukrajna keleti, az oroszok által megszállt régiójában az ATACMS rakéták.

Kijevi jelentések szerint legalább 100 orosz katona vesztette életét, amikor Luhanszk régióban rakétacsapás érte az egyik kiképző központot. Az X-en közzétett fényképek alapján a kazettás robbanófejjel felszerelt rakéták komoly veszteségeket okoztak az orosz hadsereg fegyverzetében is.

Április 23-áén hagyta jó az amerikai törvényhozás alsó háza az Ukrajnának szánt újabb, nagy összegű katonai támogatást. Ennek részeként az ukránok már kaphattak az MGM-140 ATACMS harcászati rakétákból. Ilyen fegyvereket már régóta kért Kijev, de a Washingtoni vezetés mindeddig elzárkózott az átadásuktól. Az amerikaiak ugyanis attól tartottak, hogy a 300km hatótávolságú rakétákkal az ukránok az orosz hátországot is támadhatják.

Nyugati sajtóértesülések szerint Washington most hozzájárult ahhoz, hogy a rakétákkal az ukránok csapásokat mérjenek a Krím-félszigeten, illetve a megszállt kelet-ukrajnai területeken lévő orosz katonai bázisokra. Moszkvában ugyanakkor azt közölték, hogy az orosz légvédelemnek már sikerült lelőnie több MGM-140 ATACMS rakétát. Ezeket az értesüléseket azonban független források eddig nem erősítették meg.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×