eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
III. Károly brit király a Nemzetközösség főbiztosainak adott fogadáson a londoni királyi rezidencián, a Buckingham-palotában 2022. szeptember 11-én. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő három nappal korábban, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt, azóta ő az új uralkodó.
Nyitókép: MTI/AP/PA pool/Victoria Jones

Bemutatták III. Károlynak az őt ábrázoló új fontbankókat

III. Károly a második olyan brit uralkodó, akinek arcképe rákerül az angol papírpénzekre, korábban ez nem volt szokás.

Andrew Bailey a londoni Buckingham-palotában kereste fel III. Károly királyt, akinek díszes gyűjteményt ajándékozott az összes címletből. Ezek mindegyike a 00001-es sorozatszámot viseli.

Az uralkodó - akit jelenleg daganatos megbetegedéssel kezelnek és ezért nyilvános programokon egyelőre nem vesz részt - "nagyon elegánsnak" nevezte az új bankjegyeket.

A 75 esztendős Károly arcképével ellátott 5, 10, 20 és 50 fontos új bankók hivatalos forgalmazása június 5-én kezdődik.

A jelenleg forgalomban lévő angliai és walesi kibocsátású 5, 10, 20 és 50 fontos bankók előoldalán III. Károly király édesanyja, a 2022-ben - életének 97., uralkodásának 71. évében - elhunyt II. Erzsébet királynő portréja látható. A néhai uralkodó 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halála után lépett az Egyesült Királyság trónjára, de az arcmását viselő első fontbankjegyek csak 1960-ban kerültek forgalomba.

A brit királyi család hivatalos X-profilján közzétették, milyen is az új, III. Károly arcával ellátott 10 fontos bankó:

III. Károly a második olyan brit uralkodó, akinek portréja a fontbankjegyeken látható lesz, a korábbi évtizedekben ugyanis nem szerepelt az uralkodók képmása a fontbankókon.

A Skóciában és Észak-Írországban kibocsátott fontbankjegyek eddig sem II. Erzsébet királynő portréját ábrázolták, de mindegyik változat az Egyesült Királyság egészében törvényes fizetőeszköz.

Az új ötfontos hátoldalán Sir Winston Churchill néhai brit miniszterelnök, a tízesen az 1817-ben elhunyt angol írónő, Jane Austen, a 20 fontoson J. M. W. Turner XVIII-XIX. századi angol festőművész, az 50-esen a modern számítástudomány és a mesterséges intelligencia koncepciójának megalapozójaként tisztelt Alan Turing portréja látható.

Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

A női kézilabda-válogatott már Telkiben gyakorol a párizsi ötkarikás játékokra. Vámos Petra szerint lesz még bőven izomláz, küzdelmek és sok izzadtságcsepp, de mindent megér, hogy az olimpiára készülhetnek. A 23 éves irányító úgy látja, sokat fejlődött a csapat fél év alatt, és majd a korai meccsekhez való alkalmazkodás sem lehet akadály.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×